Dóczyho zelené paradajky v sladkokyslom náleve
Naše staré mamy vedeli všetko, čo sa v záhrade urodí, zužitkovať. A Jozef Dóczy nie je inakší.
Ak vám teda nedozrejú paradajky, netreba ich vyhodiť do kompostu. Môžu skončiť v klasickom päťlitrovom zaváracom pohári.
Zelené paradajky oberieme, dôkladne poumývame a pripravíme si sladkokyslý nálev. Recept Jozefa Dóczyho znie: Prevariť päť litrov vody, do ktorej sa pridá jeden deciliter octu, jedna lyžica soli, pol druha lyžice kryštálového cukru, tri čierne korenia, jeden bobkový list a jeden klinček.
Paradajky, do ktorých pre pikantnú chuť pridáva Jozef Dóczy feferónku, sa zalejú nálevom a "dunctujú", teda sterilizujú pri 80 stupňoch Celzia.
V špajze Jozefa Dóczyho sú okrem paradajok v takomto náleve pripravené aj uhorky. Majster tam má aj višňový lekvár. Pohostinný muž väčšinu týchto dobrôt nezje sám, teší sa, keď chutia rodine či priateľom.
Dóczyho záhrada je plná pokladov. Veď tu rastie aj mandľa i vinohradnícka broskyňa. Kedysi tu bol len pustý pozemok. Dnes je tu sad pohostinného muža, ktorý obohatil svoj život i všetkých vôkol neho nielen slovom, ale aj ovocím vo všetkých jeho podobách.
Text: -sd- pre Pravdu
Foto: