Recept: Čokoládový koláč s whisky krémom
Skúste pridať whisky do dezertu.
Recept pre 4 osoby
Príprava: 20 minút
Pečenie: 45 minút
Náročnosť: pre pokročilých
cesto:
200 g práškového cukru
200 g masla
5 žĺtkov + 5 bielkov
120 g polohrubej múky
200 g mandlí
150 g čokolády na varenie
30 g kakaa
whisky krém:
2 dl mlieka
2-3 PL polohrubej múky
2 PL vanilkového cukru
120 g masla
whisky
čokoládova granáž:
3 dl 33 % šľahačkovej smotany
300 g čokolády na varenie
Cesto: Práškový cukor a maslo vymiešame do krému. Pomaly pridávame žĺtky, opäť miešame do krému, pridáme mleté mandle, rozpustenú čokoládu a polohrubú múku. Premiešame a nakoniec vmasírujeme z bielkov ušľahaný sneh. Zmes vylejeme do vymastenej a pomúčenej tortovej formy. Pečieme 45 minút na 180 stupňoch. Krém: Mlieko, žĺtky, vanilkový cukor a múku spolu zmiešame a hrejeme na ohni, kým zmes nezhustne. Pozor, nevaríme! Necháme vychladnúť. Maslo a whisky spolu vymiešame a pridáme do krémovej zmesi a spolu vymiešame. Vrch korpusu torty zrežeme a rovnomerne rozotrieme vrstvu krému. Čokoládová granáž: Rozpustenú čokoládu a smotanu spolu zmiešame a dáme zachladiť. Tuhnúcu zmes pomaly vymiešame do husta a špachtľou rovnomerne rozotrieme na krém. Nakoniec posypeme kakaom.
Náš tip:
Kto má rád jemnejší korpus, môže použiť piškótové cesto.
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Peter Kulčár, šéfkuchár reštaurácie Upside Down v Bratislave
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu