Presunúť na hlavný obsah

Netradičný slávnostný obed

Recepty

Teriyaki je v japonskej kuchyni obľúbeným spôsobom prípravy.

Spočíva v tom, že ryba, mäso (najmä hovädzie alebo hydina) či zelenina sa marinujú v špeciálnej teriyaki omáčke (z jap. slov teri - lesk, yaki - grilovať, smažiť) a potom sa pečú, grilujú alebo smažia. Teriyaki omáčka je zmes sójovej omáčky, zázvoru, mirinu, saké a cukru alebo medu, ktorá mäsu dodá lesk, jemnosť a zvláštnu chuť. Jedlo sa často podáva s cibuľkou.

Recept: Teriyaki glazovaný hovädzí filet s pečenou jarnou cibuľkou a sladkým zemiakovým pyré

200 g hovädzieho filetu
100 g pyré z batatov (sladké zemiaky)
10 g parmezánu
20 g masla
soľ
korenie
kakaové maslo
jarná cibuľka
Teriyaki omáčka:
1 dl sójovej omáčky
1 dl mirinu (sladené japonské ryžové víno)
120 g hnedého cukru

Zo sladkých uvarených zemiakov urobíme pyré - rozmixujeme ich s maslom a s parmezánom, ochutíme soľou podľa chuti. Hovädzí steak osolíme, okoreníme, obalíme v kakaovom masle a opečieme na grile alebo rozpálenej panvici. Dĺžka opekania závisí od toho, aký steak máte radi. Hotový steak vyberieme a potrieme teriyaki omáčkou. Tú pripravíme zmiešaním sójovej omáčky, japonského ryžového vína mirinu a hnedého cukru, povaríme a redukujeme.
Ako prílohu si opečieme jarnú cibuľku a spolu so sladkým zemiakovým pyré servírujeme k steaku. Na tanieri steak ešte raz prelejeme teriyaki omáčkou.

Náš tip:
Micrio je kakaové maslo, ktoré môžete použiť namiesto oleja pri opekaní. Použitie tohto masla zabraňuje mäsu strácať šťavu a chuť.

Text: Sandra Támerová a Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Richard Danis, šéfkuchár reštaurácie UFO watch.taste.groove. na Novom moste v Bratislave
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu