Recept: Caramelle plnené syrom taleggio
Objavte cestoviny caramelle a očarte s nimi hostí alebo rodinu.
(Recept pre päť ošôb)
Základný recept na cesto:
400 g hladkej múky 00 extra
3 celé vajcia
2 žĺtky
1 ČL extra panenského olivového oleja
štipka soli
plnka:
150 g syra taleggio
400 g zemiakov uvarených v šupke
1 PL pažítky
soľ
čierne korenie
150 g masla
3 vetvičky čerstvej mäty
parmezán
Cestoviny: Preosiatu múku dáme do väčšej misy, pridáme vajcia premiešané so žĺtkami, niekoľko kvapiek olivového oleja a máličko posolíme. Ručne miesime asi 10 minút, kým nevznikne polotuhé hladké cesto. Cesto rozdelíme na menšie kusy, ktoré zabalíme do priesvitnej fólie a necháme minimálne 20 minút stáť. Potom jednotlivé kusy vyvaľkáme na pomúčenej doske na plátky tenké 2 mm, z ktorých potom krájame rôzne typy cestovín. Na caramelle nakrájame obdĺžniky dlhé 10 cm a široké 5 cm. Do stredu dáme hotovú plnku, zrolujeme a prstami pritlačíme cesto tak, aby vznikla salónka.
Plnka: Do misy dáme očistené zemiaky, syr nakrájaný na menšie kúsky a pažítku nasekanú nadrobno. Ochutíme soľou, čiernym korením a dobre premiešame. Hotové caramelle varíme vo vriacej osolenej vode asi 4 minúty. Potom preložíme do panvice, pridáme maslo, lístky mäty, ochutíme a zľahka premiešame. Pred podávaním posypeme parmezánom.
Náš tip: Taleggio je mäkký kravský syr s výraznou arómou.
Text: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu