Múčniky s kapustou
Spravte si doma poctivé slovenské jedlo: pirohy plnené kapustou a slaninou a pirohy plnené kapustou a slaninou.
Pirohy plnené kapustou a slaninou
Cesto
20 g droždia
2 PL cukru
2 PL teplej vody
400 g polohrubej múky
100 g masla
100 ml mlieka
3 uvarené vajcia
soľ
Plnka
800 g bielej kapusty
50 g slaniny
PL olivového oleja
3 PL kyslej smotany
soľ
2 vajcia
20 g masla
korenie
Droždie, cukor a vodu zmiešame dokopy a necháme 10 minút odpočívať na teplom mieste, aby sa nám vytvoril kvások. Potom zmiešame s ostatnými prísadami a necháme hodinu odstáť. Kapustu postrúhame, osolíme a pretrepeme ju, aby sa objem zmenšil. Potom ju povaríme, scedíme a vytlačíme do sucha.
Slaninu nakrájame, upražíme do chrumkava a vyberieme. Vo väčšej panvici rozpustíme maslo a vložíme kapustu, ktorú podusíme a občas miešame, aby sa nepripálila. Uvarené vajíčka olúpeme, posekáme nadrobno a zmiešame spolu s kapustou, slaninou, okoreníme, osolíme a dáme vychladiť.
Cesto premiesime, vyvaľkáme a vykrojíme kruhy s priemerom asi 8 cm, na ktoré dáme KL plnky. Preložíme a uzavrieme tak, aby nám vznikli plnené kapsičky alebo pirohy. Okraje poriadne postláčame vidličkou. Rozšľaháme vajíčko s PL teplej vody a natrieme ním pirohy. Ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C do zlatista.
Múčniky s kapustou
Pirohy plnené kapustou a slaninou
Cesto
20 g droždia
2 PL cukru
2 PL teplej vody
400 g polohrubej múky
100 g masla
100 ml mlieka
3 uvarené vajcia
soľ
Plnka
800 g bielej kapusty
50 g slaniny
PL olivového oleja
3 PL kyslej smotany
soľ
2 vajcia
20 g masla
korenie
Droždie, cukor a vodu zmiešame dokopy a necháme 10 minút odpočívať na teplom mieste, aby sa nám vytvoril kvások. Potom zmiešame s ostatnými prísadami a necháme hodinu odstáť. Kapustu postrúhame, osolíme a pretrepeme ju, aby sa objem zmenšil. Potom ju povaríme, scedíme a vytlačíme do sucha.
Slaninu nakrájame, upražíme do chrumkava a vyberieme. Vo väčšej panvici rozpustíme maslo a vložíme kapustu, ktorú podusíme a občas miešame, aby sa nepripálila. Uvarené vajíčka olúpeme, posekáme nadrobno a zmiešame spolu s kapustou, slaninou, okoreníme, osolíme a dáme vychladiť. Cesto premiesime, vyvaľkáme a vykrojíme kruhy s priemerom asi 8 cm, na ktoré dáme po kl plnky.
Preložíme a uzavrieme tak, aby nám vznikli plnené kapsičky alebo pirohy. Okraje poriadne postláčame vidličkou. Rozšľaháme vajíčko s PL teplej vody a natrieme ním pirohy. Ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C do zlatista.
Text: Bohuš Lehnický pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK