Presunúť na hlavný obsah

Recept: Crepes so slivkami a jogurtom

Recepty

Pripravte si chutné raňajky pre maškrtníkov.

príprava: 20 minút

tepelná úprava: 10 minút
náročnosť: stredná

Na 4 porcie potrebujeme:
50 g hladkej múky
0,5 l mlieka
50 g kryštálového cukru
2 vajcia

Na ozdobu a plnku:
15-20 sliviek
4 PL slivkového lekváru
250 g bieleho jogurtu
4 PL medu
perník na ozdobu

Crepes (palacinky) pripravíme obvyklým spôsobom z tekutého cesta z uvedených surovín. Slivky umyjeme a prepolíme a zohrejeme s medom. Crepes potrieme lekvárom a teplou slivkovou zmesou. Lyžičkou kladieme jogurt vymiešaný s medom a na záver posypeme postrúhaným perníkom.

Náš tip:
Crepes sú tenké palacinky pripravované zo pšeničnej múky. Zrodili sa v Bretónsku - údajne preto, že v chudobnom regióne sa neurodilo dosť pšenice na pečenie chleba. Tradične sa k nim podáva jablčný cidr - skvasený jablčný mušt (2-8 % alkoholu).

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Jozef Preisinger, sous chef Lancia Café, Erdödy Palace
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu