Presunúť na hlavný obsah

Čo máte radšej na tanieri - krídelko alebo stehienko?

Recepty

Tak, ruku na srdce, čo máte radšej? Táto hydinová dilema je v mnohý rodinách riešená podľa vzoru Divide et impera - rozdeľuj a panuj.

Stehienka a prsia deťom, krídelká pre mamu a otcovi trtáč. Kosti Dunčovi. To posledné však radšej nerobte, hydinové (duté) kosti chlpáčovi nedávajte. Sú ostré a mohli by mu ublížiť. V rodine Balounovcov, jednej z postavičiek Haškovho dobrého vojaka Švejka, to tak stopercentne nebolo, pretože neprekonateľný žrút schlamstol sám na posedenie celú pečenú hus.

A keď už je reč o husi, kto už by odolal tej chrumkavejjesennej dobrote, ktorá preslávila Slovenský Grob a urobila z neho centrum husaciny Slovenska a okolitých štátov. S dusenou kapustou a lokšami patrí k tomu najlepšiemu, čo sa hosťovi na Slovensku môže ocitnúť na tanieri.
Hanbiť sa však nemusí ani kačacinka, ktorej dokonca mnohí dávajú prednosť pred mäskom väčšieho vodného vtáka. A nemusí byť ani pekinská, na pomarančoch či iných výmysloch. Kŕmená hus a kačka majú ešte jednu pridanú hodnotu - skvelú pečeň (plnú tuku a zaručene nezdravú), ktorej Francúzi hovoria foie gras. Je nekresťansky drahá, ak ju nekupujete od susedy v dedine alebo si ju “nevyrábate" sami. Štopkať hus či kačku kukuricou však už nedokáže každá gazdiná, je to umenie, ktoré sa dedí.

Výsledok je však rovnako vynikajúci ako absolútne nediétny. Neváhajte, vyskúšajte ich a určite si ich obľúbite.

Text: Bohuš Lehnický pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK