Presunúť na hlavný obsah

Urobte si hydinové hody: Pečená kačica s červenou kapustou

Recepty

Kačica, hus alebo radšej kurča? Trojica kuchárov z reštaurácie hotela Matyšák pripravila také lákavé kúsky, že najlepšie bude ochutnať všetky. A hydinovú hostinu zavŕši jedinečný skalický trdelník plnený krémom z vlašských orechov.

2 400 g kačice

50 g soli
2 000 g červenej kapusty
200 g cibule
0,5 dl kačacej masti
50 g kryštálového cukru
0,5 dl červeného vína
rasca
bobkový list
1 pomaranč
0,5 dl octu
800 g žemlí
3 vajcia
1 dl mlieka
vegeta
petržlenová vňať
štipka mletého muškátového orechu

Kačicu dôkladne umyjeme, zbavíme zvyškov peria a dôkladne nasolíme. Necháme v chlade niekoľko hodín odležať. Odsekneme krídla a kačicu vložíme do hlbokého plechu. Podlejeme vodou, zakryjeme a pečieme podľa potreby a veľkosti kačice asi 2 - 3 hodiny pri teplote 165 stupňov. Počas pečenia kačicu otáčame a keď je kačica mäkká, odokryjeme ju a dopečieme do zlatista.
Červená kapusta: Hlávkovú červenú kapustu očistíme, odstránime hlúb a nasekáme. Na kačacej masti orestujeme nakrájanú cibuľu, bobkový list, pridáme cukor a skaramelizujeme. Pridáme rascu, zalejeme červeným vínom a šťavou z pomaranča. Privedieme do varu, pridáme kapustu, soľ a dusíme do mäkka. Ochutíme cukrom, soľou a octom.

Žemľová knedľa: Staršie biele pečivo nakrájame na kocky 1 x 1 cm. Oddelíme bielky od žĺtkov, žĺtky vyšľaháme do peny, pridáme vegetu, najemno nasekanú vňať, muškátový orech a zľahka vmiešame do žemle. Z bielkov vyšľaháme hustý sneh a opatrne vmiešame do žemľovej hmoty. Čistú utierku vymastíme maslom, vylejeme na ňu zmes a formujeme do tvaru knedle. Konce utierky zaviažeme a dáme na paru približne na 45 minút. Knedľu hneď rozbalíme, potrieme maslom a podávame s pečenou kačicou a červenou kapustou.

Náš tip: Aby sme dosiahli zlatistú farbu kačice, podlejeme ju mliekom. Z vín bude ku kačici ladiť Frankovka modrá Prestige 08.

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Marek Velček pre Pravdu