Presunúť na hlavný obsah

Recept: Trdelník plnený krémom z vlašských orechov

Recepty

Oslaďte si život trdelníkom.

Na cesto:

250 ml mlieka
2 PL rumu
3 PL rozpusteného masla
štipka soli
3 žĺtky
400 g polohrubej múky
8 PL cukru
1 balíček sušeného droždia
Krém z vlašských orechov:
200 g vlašských orechov
100 g medu
1 dl šľahačky
300 g vyšľahanej šľahačky

Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ a maslo. Vypracujeme tuhšie cesto ako na vianočku a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto na pomúčenom lopári rozdelíme na 5 rovnakých kúskov a sformuje z nich bochníky. Bochníky prikryjeme obrúskom a necháme znova vykysnúť.

Potom ich rozšúľame na valčeky hrubé ako prst a navinieme tesne vedľa seba na špeciálne pomastené plechové alebo drevené valce, ktoré položíme na osobitné podstavce. Navinuté cesto necháme podkysnúť a potom ho potrieme rozšľahaným vajcom, obalíme posekanými orechmi a rozdrveným kockovým cukrom. Cesto pečieme v rúre tak, že valce, ktoré majú na konci štvorhranný výstupok, dáme na osobitné podstavce. Počas pečenia ich obraciame, aby sa cesto pieklo rovnomerne. Upečené trdelníky stiahneme z valca pokrájame na krúžky a posypeme práškovým, alebo škoricovým cukrom.

Krém z vlašských orechov: Vlašské orechy skaramelizujeme s medom, podlejeme šľahačkou a necháme variť do jemného zmäknutia. Po zmäknutí orechy rozmixujeme, prípadne podľa chuti dosladíme, vychladíme a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou. Trdelník naplníme a servírujeme.
Náš tip: Trdelník upečený na priamom ohni chutí lepšie ako ten z rúry či pece.

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Marek Velček pre Pravdu