Presunúť na hlavný obsah

Kyslá kapusta zažehná prechladnutie

Zdravie a relax

Táto, pôvodne stredomorská rastlina, má v našich kuchyniach nezastupiteľné miesto. Málokto však vie, že pomáha nielen na podporu zdravia ale i pri chudnutí.

Práve nastal "čas" kyslej kapusty, tak prečo si ju nedopriať? Táto pochúťka obsahuje vitamín C, K, B, železo, draslík horčík i fosfor. Účinná je najmä v boji proti chrípke a prechladnutiu. Výborne však účinkuje ak sa potrebujete zbaviť niekoľkých kíl navyše. Podporuje totiž činnosť čriev (najmä tých "lenivých"). Ak chcete vyskúšať jej účinky na trávenie, doprajte si pohár kapustovej šťavy (približne 2dcl) pred jedlom. Navyše, detoxikuje organizmus a má i protirakovinové účinky (obsahuje totiž antioxidanty). Na organizmus pôsobí dezinfekčne. Staré mamy tvrdia, že kyslá kapusta vás účinne zbaví depresií.

Tip na zdravé jedlo- Koložvárska kapusta
Potrebujete na ňu:
- 0,5l kyslej kapusty
- 1 hrnček ryže
- 350g mletého mäsa
- kukurica
- mletá paprika
- rasca
- soľ
- mleté korenie
- kyslá smotana
- olej a tuk na vymastenie formy
- cibuľa

Do pomletého mäsa dáme nasekanú cibuľku, mleté korenie, soľ a mletú rascu. Na tuku opražte hrnček ryže, podlejte vodou, osolte a podusíme. Cibuľu orestujte a pridajte do nej kyslú kapustu s trochou mletej papriky. Uvarenú a jemne vychladenú ryžu pridáme do mäsa a premiešame. Pekáč vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Na dno položíme polovicu orestovanej kapusty, na ňu mäsovo-ryžovu zmes a kukuricu. Na to opäť navrstvíme kapustu. V nádobke si rozmiešame smotanu s trochou mlieka a papriky. Osolíme a touto zmesou polejeme kapustu. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút.

Text: Katarína Mikuškovičová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK