Bojujte proti chrípke. Napríklad i kvasnicami
Sychravé počasie jesenných dní prináša so sebou každoročne i prechladnutie, virózy či dokonca chrípku.
Rozoznať chrípku od prechladnutia nie je až také ľahké. Niektoré virózy totiž mávajú i komplikovanejší priebeh. Ak vá trápi zvýšená teplota, upchaný nos a nádcha, zimnica, bolesti hlavy, kašeľ, únava alebo bolesti hrdla, neváhajte a radšej vhupnite do postele. Prechodená chrípka totiž môže spôsobiť rôzne závažné komplikácie (zápal pľúc, ochorenia srdca a iné). Okrem osvedčených liekov (paralen, ibalgin, panadol či nurofen) vám pomôže i pokoj na lôžku, kloktanie slanej vody a dostatočný príjem tekutín. Výborným pomocníkom, ktorý dostať kúpiť v lekárni je i echinacea.
Chcete využiť i recepty, ktoré používali i naše babičky? Toto vám pomôže posilniť imunitu.
- Chrípku vraj zažehná i aromaterapia. Skúste vdychovať blahodárne účinky eukalyptusu, ktorý znižuje teplotu, podporuje dýchanie a posilní imunitu organizmu. Podobné účinky má i citronella. Kašľa vás zbaví vôňa z cédrového dreva.
- Ráno (na lačno!) si doprajte polievkovú lyžicu kvalitného rastlinného oleja. Ten totiž obsahuje dôležité vitamíny A a E.
- Recept, ktorý vám odporučíme síce nie je veľmi chutný, avšak veľmi účinný. Na chrípku a prechladnutie vraj podľa starých mám pomáhajú i kvasnice. Obsahujú totiž vysoký podiel vitamínov skupiny B. Či už sa rozhodnete zjesť ich v surovom stave alebo primiešané do jedla (napríklad praženice), určite vám pomôžu. Navyše, dopomôžu vám k peknej pleti (najmä ak je aknózna).
- Nezabúdajte na ovocie a zeleninu. Doprajte si najmä tie s obsahom vitamínu C (jablká, kapusta, citrusy).
- Horúčku pomôže znížiť lipový čaj.
- Aníz a fenikel naopak zabránia dráždivému kašľu.
Náš tip: Pokrájajte jednu veľkú cibuľu na drobné kocky. Pridajte tri lyžice cukru alebo medu (ak ste alergik voľte radšej cukor). Nechajte odstáť 3-4 hodiny a prepasírujte cez plátennú utierku. Užívajte 4-ť krát denne jednu kávovú lyžičku.
Text: Katarína Mikuškovičová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK