Hádaj, čo bude na večeru
Chcete schudnúť? Tak si na večeru dajte niečo ľahké! Napríklad Tresku na pasírovaných paradajkách.
...o večeru sa rozdeľ so svojím nepriateľom. Tak sa končí jedna z iks múdrostí, ktoré nás sprevádzajú od kolísky až po hrob. Lenže ruku na srdce, koľkože je tých disciplinovaných, zdravo žijúcich ľudkov, čo sa držia stravovacieho kánonu a líhajú (ak zo zdravotných či iných dôvodov NEMUSIA) s poloprázdnym žalúdkom?
Nočných žrútov je v porovnaní s nimi (bez podpory štatistických údajov) pravdepodobne viac. Hoci, človek nikdy nevie, aj stravovacie návyky sa vyvíjajú... Ak však patríte k ľuďom, ktorým hlad nedá zaspať, skúste svoje nočné hody obmedziť alebo zabudnite aspoň na slaninu a iné mastnoty, čo ako vám po nich duša piští. Choďte na vec zľahka, priam po gurmánskych špičkách. Netreba dorážať zvyšky od raňajok, obeda a iných jedál, ktoré deponujete v chladničkách, nebojte sa, zas tak rýchlo sa nepokazia.
Premyslite si, koľko kalórií vaša posteľ unesie, akú ľahkú lahôdku si zobnete, aby vás nestrašili ťažké nočné mory. Zaspávať so žlčníkovým záchvatom totiž nedokáže ani človek s neuveriteľne nízkym prahom bolesti. Tak odložte tú plnenú kapustu a radšej si odhryznite z jabĺčka, hrušky, mrkvy alebo banánu. A najedzte sa do osemnástej, ešte pred Večerníčkom, aj to radšej len tak, aby vás pupok neomínal. Ani prechádzka by veru neškodila.
Čo hovoríte? Že sivá je teória a zelený strom života? Ani nehovorte. Dajte si teda aspoň pozor, aby ste sa pred chladničkou s ostatnými členmi rodiny potme nezrazili. Alebo vyskúšajte, ako vám zachutia ľahké večere, ktoré vám dnes ponúkame. Pri nich vari na to nočné maškrtenie zabudnete.
Treska na pasírovaných paradajkách
filé v kocke alebo plátky tresky
pasírované paradajky
2 veľké cibule
olej
oregano
čierne korenie
morská soľ
Do panvice dáme rozohriať asi 2 PL oleja. Rybu opečieme z oboch strán a vyberieme na tanier. Do výpeku vložíme na krúžky pokrájanú cibuľu a opečieme ju do sklovita, pridáme pasírované paradajky, soľ, koreniny podľa chuti, prípadne aj cukor. Keď omáčka zovrie, pridáme ryby a varíme ešte asi 5 - 10 minút. Podávame s varenými zemiakmi.
Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK