Ako dobre založiť kompost
Jeseň podaruje záhradkárom veľa rôzneho organického odpadu.
Sú to zvyšky zeleniny, ďalej nadzemné a podzemné časti odumretých okrasných letničiek, ako aj veľa buriny a pokosenej trávy. Pri zbere ovocia sa veľmi často pritrafí aj odlomený konár. Nesmieme zabudnúť aj na lístie ovocných a okrasných krov a stromov.
To všetko sú kvalitné komponenty na prípravu kompostu. Najlepšie komorového, ktorý pripravujeme v dvoch uzavretých boxoch z plastových dosák, s aspoň jednou drôtenkovou bočnou stenou na dostatočné prevzdušňovanie kompostovanej miešanky.
Na dno boxu ukladáme pomalšie sa rozkladajúce úlomky konárikov, štiepky a kúsky kôry, ako aj steblá kukurice, topinamburu, slnečnice, malinčia a ostružín, prípadne aj odrezky na zimu zrezaných ruží, floxov, pivónií a iných trvaliek. Túto základnú prevzdušňovaciu vrstvu prekrývame rýchlo sa rozkladajúcim organickým materiálom odumretých bylín.
Z buriny nezabúdame odstrániť plody a korene. Choré rastliny tiež odkladáme bokom. Zničíme ich najlepšie ohňom, aby sme si nerozširovali pliagu nežiaducich rastlín a chorôb v záhradke. Do kompostu nepatrí skazené mäso, zvyšky splesnivených jedál, nahnité ovocie a zelenina.
Ďalšia vrstva v boxe môže byť aj tenšia. Najlepšie sú pre ňu zoškrabky z cestičiek alebo kúsky trávnej mačiny aj s koreňmi oblepenými zeminou. Potom môžeme do kompostu pridávať odrezky z očistenej zeleniny, záhradné vyrodené jahody z obnovovaného jahodoviska a pod.
Dostatočnú vlhkosť kompostovanej hmoty zabezpečujeme periodickým zalievaním hmoty prekvaseným trusom domácich zvierat, prípadne aj fekálií. Zaplnený box vidlami premiešavame pri pravidelnom prehadzovaní hmoty do vedľajšieho prázdneho boxu. Podľa okolností kompostujeme miešanku nielen počas zimy, ale aj celého nasledujúceho roka. Zriedkavejšie dopĺňame čerstvým materiálom v menšom množstve a hotový kompost, ktorý vonia po prsti, použijeme na vyhnojenie pôdy v záhradke.
Text: Zoltán Bedrna pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK