Presunúť na hlavný obsah

A čo tak dať si špenát?

Recepty

Pamätáte si ako vás mama "naháňala" s lyžicou aby ste zjedli čo i len trochu špenátu? A dnes tak robíte i vy- svojim ratolestiam.

Špenát je naozaj jeden z najzdravších druhov zeleniny. Obsahuje nízky podiel tukov a naopak, vysoký podiel vitamínu A, E, C, B1, B2, B6, niacínu. Nachádza sa v ňom i horčík, železo, zinok, selén a kyselina listovú (dôležitá najmä v tehotenstve).

Pomôže vám, ak máte vysoký krvný tlak, ochorenia srdcovo-cievneho systému či problémy s pamäťou. Výborný je i ako prevencia proti nádorovým ochoreniam.

Zapekané palacinky so špenátom

Potrebujete:
Palacinky:

125 g hladkej múky
1/2 balíčka kypriaceho prášku
250 ml mlieka
1 vajce štipka soli
Plnka:
1 menšia cibuľa
1 lyžica masla
1 lyžica hladkej múky
150 ml mlieka
1 balíček mrazeného špenátu
2 strúčky cesnaku
soľ
200 g strúhaného syra

Najprv si pripravíme tenšie palacinky. Potom začneme robiť špenátovú plnku. Nakrájanú cibuľu si speníme na masle, poprášime múkou a zľahka osmažíme. Prilejeme mlieko,chvíľu povaríme a pridáme špenát. Podusíme, osolíme, okoreníme a na záver pridáme roztlačený cesnak. Rúru predhrejeme na 200 °C. Palacinky potrieme špenátovou plnkou, zrolujeme, naskladáme do zapekacej misky. Posypeme postrúhaným syrom. Zapekáme asi 15 minút.

Množstvo receptov nájdete aj na stránke Varecha.sk

Text: -kk- pre o Žene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK