Cholesterol. Majte ho pod kontrolou
Už sa o ňom toľko popísalo a napriek tomu s ním má problém nejedna z vás. Pravdou je, že je pre náš život veľmi dôležitý, ale i nebezpečný.
Častokrát počúvame o dobrom a zlom cholesterole. Kým ten prvý je pre nás prospešný, druhý (najmä ak je ho veľa) môže i zabíjať. Ten s označením LDL má nízku hustotu a pre naše telo nie je prospešný. HDL sa nazýva cholesterol s vysokou hustotou a ten naopak organizmu pomáha, pretože sa vďaka nemu tvoria v tele hormóny a kyseliny a je základnou zložkou bunkových membrán. Vysoké hodnoty cholesterolu LDL naopak spôsobujú aterosklerózu či srdcovo-cievne ochorenia.
Chcete ho znížiť? Doprajte si najmä:
- vitamín C (spevňuje cievy)
- vitamín E (antioxidant)
- niacín (vitamín skupiny B, označovaný i vitamín PP)
- vápnik
- ovocie (kivi, čierne ríbezle, jablká, jahody, maliny, grepy, citróny)
- zeleninu ( brokolica, paprika, cesnak, kapusta, kel, karfiol. zemiaky)
- ryby (tuniak, losos, sardinky, makrely, pstruh)
- obilniny, strukoviny, ovsené vločky
- používajte minimum oleja ( a ak tak skôr olivový)
- nezabúdajte na pravidelný šport a zbavte sa nadváhy
Na toto radšej zabudnite:
- zákusky s vysokým obsahom margarínov
- smotanové syry , smotanu s vysokým podielom tuku, šľahačku (i tú na varenie)
- sladké sýtené nápoje
- fast food
- častá konzumácia vajec
- fajčenie
- alkohol
- bravčové mäso (nahraďte ho kuracím, králičím alebo rybami)
- mlieko s vyšším obsahom tuku
Text: -kk- pre o Žene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK