Presunúť na hlavný obsah

Doprajte si vitamíny z tekutého ovocia

Zdravie a relax

Pod “tekutým ovocím" si niekto možno s úsmevom predstaví skôr čosi tvrdšie.

Reálne však za ovocie v tekutom stave možno považovať kvalitné džúsy, tým skôr, ak ešte obsahujú aj kúsky dužiny. Odborníci odporúčajú začať takouto vitamínovou bombou deň, jedným dychom však upozorňujú, že nie je džús ako džús, mnohé obsahujú veľa pridaného cukru a konzervačných látok.

Najkvalitnejšie ovocné, prípadne zeleninové džúsy spoznáte podľa toho, že sa predávajú v chladiacich boxoch. Tie čerstvo odšťavené v skle alebo fľaškách z plastu majú kratšiu lehotu trvanlivosti, čo je logické, jestvujú však aj mierne pasterizované, ktoré sa predávajú v tetrapakoch a neotvorené vydržia v chlade aj tri mesiace. Pri džúsoch z chladiacich boxov (napr. značky Relax, Rio, Smoothie...) treba vždy počítať s cenou o niečo vyššou, pretože ich predražuje aj samotný spôsob skladovania.

Kvalitné ovocné, resp. zeleninové džúsy by mali byť automatickou súčasťou jedálneho lístka, hoci odborníci upozorňujú, že by sa nemali stať náhradou za ovocie či zeleninu. Podľa MUDr. Petra Minárika z Poradne pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl v Bratislave sú veľmi vhodné na raňajky ako rýchly zdroj energie. Zdravému človeku stačí 150-300 ml denne.

“Neprisládzané a chemicky neošetrené ovocné a zeleninové šťavy sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších biologicky cenných látok," konštatuje doc. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., zo Združenia pre zdravie a výživu v Bratislave. “Najmä nápoje určené deťom by mali byť čo najkvalitnejšie, s vysokým podielom ovocnej či zeleninovej zložky a nemali by obsahovať konzervačné látky, umelé sladidlá ani pridaný cukor. Zdraviu prospešné sú aj nápoje s ovocnou alebo zeleninovou dreňou vďaka obsahu vlákniny. Pre menej pohyblivé deti, ale aj dospelých so sklonmi k obezite sa odporúča šťavy a džúsy riediť vodou pre zníženie ich energetickej hodnoty."

Cukor v rôznych prisládzaných džúsoch je vo všeobecnosti kameňom úrazu väčšiny z nich. Mnohé lacné džúsy obsahujú minimum ovocnej zložky, cukor, pridané farbivá či arómy. Ich “odľahčené verzie" umelé sladidlá. Vysoká spotreba takýchto džúsov, resp. prisládzaných nektárov, vedie ku priberaniu. Už samotné prírodné džúsy či šťavy majú totiž pomerne vysoký obsah prirodzeného cukru (fruktózy) a nezanedbateľnú kalorickú hodnotu. Najobľúbenejšou ovocnou šťavou je u nás pomarančová, toto citrusové ovocie je výbornou prevenciou chrípkových ochorení pre svoj obsah vitamínu C, brusnicová sa napríklad používa v prevencii infekcií močových ciest, ananásová uľahčuje trávenie, s grepovou sa robia očistné kúry, rajčiaková je bohatá na karotenoidy a podobne.

Text: Bianka Stuppacherová pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK