Presunúť na hlavný obsah

Chutné recepty pre celiatikov

Recepty

Celiakia patrí dnes už k jedným z najrozšírenejších ochorení tráviaceho traktu. Označuje sa i ako neznášanlivosť lepku.

Prejavovať sa môže hnačkou či zápchou, chudnutím, anémiou, zvýšenou kazivosťou zubov, osteoporózou či celkovou slabosťou organizmu. Neliečený stav môže spôsobiť závažné ochorenia. Preto je dôležité, ak ste vy alebo vaše dieťa celiatik, aby ste dodržiavali prísnu životosprávu s vynechaním lepku (napríklad obilniny). Doprajte si zdravé a chutné jedlo Bezlepkové škoricové a kakaové osie hniezda

Potrebujete:
400g svetlej bezlepkovej múky (napríklad MIX B alebo mix iných múk)
štipka soli
40g kryšáľového cukru
1 čajová lyžička jablčnej vlákniny (udržuje vlhkosť)
1čajová lyžička Psylia (indická vláknina)
25g čerstvého droždia
1 vajce
50g roztopeného masla
200 ml vlažného mlieka
Plnka:
60g roztopeného masla
50 g cukru
1 čajová lyžička škorice
1 polievková lyžica kakaa
hŕstka hrozienok(zaliatych vriacou vodou)
1 vajce na potretie
Postup:
Do vlažného mlieka dáme štipku cukru a rozdrobíme droždie a necháme kvasiť. Medzitým zmiešame múku so soľou, jablkovou vlákninou a psyliom. Do pekárničky dáme rozpustené maslo, vajce, kvások, cukor a múku. Zapneme na program „Cesto“ tak, aby sa to spracovalo a približne pol hodinu kyslo. Potom cesto vyberieme a vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Cesto potrieme roztopeným maslom, posypeme cukrom a posypeme škoricou, kakaom a hrozienkami. Pomocou fólie cesto zatočíme. Zatočenú roládu nakrájame na 3cm hrubé kolieska a poukladáme na plech. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C.

Bezlepkové lievance
Potrebuje:
150 ml vlažného mlieka
5-10 g droždia Fala
1 polievková lyžica cukru
štipka soli
1 vajce
60 g múky Mix C
60 g múky Farina

Postup:
Z múky, droždia a cukru urobíme kvások. Pridáme štipku soli, vajce, múku a rozmixujeme. Necháme 45 minút kysnúť na teplom mieste (cesto zdvojnásobí objem). Na panvicu dáme trochu oleja a pečieme na stredne silnom plameni. Z tejto dávky vyjde približne 7- 10 kusov lievancov. Upečené potrieme džemom alebo tvarohom.

Text: Katarína Mrázová pre oŽene.sk
Foto: Marek Velček