Mikulášska nádielka netradične - prospejte zdraviu dieťaťa
Mikulášsku nádielku môžu rodičia poňať aj celkom netradične - dieťa bude mať radosť, keď dostane okrem čokolády aj ovocie a tiež pozvánku na spoločenské posedenie a podebatovanie si pri prestretom stole.
Na príprave pohostenia sa môže podieľať. Malo by zaujať jeho oči a chuť, a pokiaľ je to možné, aj prospieť jeho zdraviu. "U detí platí, čím jednoduchší pokrm, tým lepšie. Deťom väčšinou nechutia jedlá, v ktorých od seba nemôže rozoznať jednotlivé ingrediencie alebo majú príliš výraznú chuť - napríklad pálivú alebo horkú chuť," hovorí šéfkuchár Michal Nikodem. Najlepšie sú čerstvé suroviny - ovocie a zelenina, dusená šunka, nepresolené syry, kvalitné margaríny a dobrá majonéza.
Podľa nutričnej terapeutky Jitky Ruskovej z poradenského centra Výživa detí Praha robia rodičia chybu, keď pri príprave osláv zabudnú na zdravie dieťaťa a chcú mu dopriať "niečo lepšie" a nie ho trápiť "zdravou výživou". Deťom dajú tučné a sladké zákusky a presladené limonády. Deti však väčšinou nepoznajú mieru, takže dostanú hnačku a vracajú. "To je vinou rodičov, ktorí povolia deťom hrozivé kombinácie pamlskov," podotkla Rusková.
Ovocie a zelenina nie sú podľa nej väčšinou príliš obľúbenou súčasťou detského jedálnička. Deti "nebaví" hrýzť do celého ovocia, ale pochutia si na pokrájaných kúskoch, jednohubkách z ovocia zdobených orechom. "Bezkonkurenčnou lahôdkou je čokoládove fondue - deti milujú čerstvé ovocie namáčané do kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa," poradila.
Ako slané pohostenie sa osvedčili kúsky zeleniny s pomazánkou z tvarohu s trochou majonézy, z nastrúhaného tvrdého syra či rozmixovaných strukovín. Deti si ich môžu ochutiť podľa vlastnej fantázie troškou horčice, rajským pretlakom či zeleným korením.
Radosť zo spoločnej hostiny podľa Nikodema umocní, keď sa deti podieľajú na jej príprave. Môžu napichovať jednodhuby, pomáhať s miešaním pomazánky či ochucovať - dôležitá je atmosféra spolupráce. Malí pomocníci sú častokrát tvorivejší ako dospelí - tvoria z jedla postavičky a veselé tváre.
"Vyzdobte tanier s pohostením tak, aby jedlo získalo pekný tvar a dušu - napríklad usmievavé slniečko. Krúžky z vajec môžu byť oči, zaoblený plátok červenej papriky pusa a z paradajok urobíte červené líčka," radí šéfkuchár. Z reďkoviek, jabĺk, pomarančov či guličiek hrozna môže dieťa tvoriť zvieratká a trpaslíkov.
A pretože deti milujú chipsy, môžu im rodičia pripraviť túto pochúťku v zdravej variente - hodia sa olúpané batáty, teda sladké zemiaky, mrkva, zeler či koreň petržlenu. Zelenina sa nakrája na plátky asi 1,5 milimetra hrubé a usmaží sa dozlatista na rastlinnom tuku. Po usmažení sa prenesie zelenina napapierovú utierku alebo obrus, ktoré z nej odsajú tuk.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK