Diabetici si tiež môžu dopriať výborné koláčiky
Cukrovka patrí k chronickým metabolickým poruchám organizmu. Spôsobuje ju nesprávne fungovanie podžalúdkovej žľazy v ktorej sa tvorí inzulín.
Ochorenie sa prejaví zvýšenou hladinou cukru v krvi- hyperglykémiou. Neodmysliteľnou súčasťou liečby tejto choroby je najmä diéta s nízkym obsahom cukrov a tukov. Práve to je v období Vianoc pre diabetikov (hlavne pre tých detských) veľký problém. Nemôžu si totiž dopriať žiadne sladké dobroty. Ak diabetes melitus trápi vás alebo vašich blízkych, nechajte sa inšpirovať chutnými receptami.
Pečené buchty
Potrebujete:
1kg múky špeciál
3 žĺtky
1/2 litra mlieka
1 kocka kvasníc
1 čajová lyžička kryštáľového cukru
1/2 čerstvého masla
štipka soli
6 polievkových lyžíc náhradného sladidla Imber Sweet
Plnka: DIA džem
Do misy dáme múku, náhradné sladidlo Sweet, žĺtky a štipku soli. Z mlieka, kvasníc a jednej čajovej lyžičky cukru urobíme kvások. Maslo roztopíme. Kvások s maslom pridáme k ostatným prísadám. Vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť približne 30min. Potom ho rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, naplníme plnkou a vytvarujeme buchtičky. Tie uložíme na plech a necháme ešte kysnúť 40 min. Potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C. Upečené buchty potrieme maslom.
Dia linecké pečivo
Potrebujete:
200g hladkej múky
50g zlatého klasu
1 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
70g náhradného sladidla Imber Sweet
100g masla
2 žĺtky
2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
dia džem
Všetky suroviny spolu zmiešame a cesto dáme na 2 hodiny do chladničky. Rozvaľkáme, vykrojíme kolieska (alebo iný tvar) a poukladáme na plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 °C (9-11 minút). Po upečení zlepíme dia džemom.
Dia škoricové hviezdičky
Potrebujete:
200g hladkej múky
50g zlatého klasu
1čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
100g náhradného sladidla Imber SWEET
100g masla
1 žĺtok
2 polievkové lyžičky bieleho jogurtu
1čajová lyžička mletej škorice
50 g orechov
Suroviny spolu zmiešame a cesto dáme na 2 hodiny do chladničky. Rozvaľkáme ho a vykrojíme hviezdičky. Nakoniec potrieme žĺtkom. Upečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220°C (10 minút). Po upečení zlepíme dia džemom alebo ich môžeme nechať vo forme suchých keksov.
Text: Katarína Mrázová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK