Presunúť na hlavný obsah

Fotorecept: Štóla ako tradičný vianočný múčnik

Recepty

Na Slovensku piekli štólu ešte za čias monarchie, odvtedy sa stala neporovnateľne bohatšia o exotické ovocie a koreniny.

Potrebujeme:

• 50 g sušených brusníc či ríbezlí
• 75 g hrozienok
• 40 g posekanej kandizovanej pomarančovej kôry
• 40 g sušených štvrtených sladených višní
• 2 PL rumu
• 50 g masla
• 175 ml mlieka
• 25 g kryštálového cukru
• 375 g obyčajnej hladkej múky
• 1/4 kl soli
• 1/2 kl mletého muškátového orieška
• 1/2 kl mletej škorice
• tri hlavičky kardamónu
• vrecúško sušenej kôry z citróna
• vrecúško droždia
• 40 g mandľových lupienkov
• 175 g marcipánu
• 1 vajíčko

1. Zmiešajte ríbezle, hrozienka, kôru a višne. Polejte ich rumom a nechajte odstáť. Zohrejte mlieko a rozpustite v ňom maslo a cukor. Nechajte vychladnúť. V mise zmiešajte múku, soľ, muškátový oriešok, škoricu a rozdrvený kardamón. Vsypte suché droždie. Pridajte mlieko, vajce, kôru z citróna. Všetko pomiešajte. Cesto dajte na dosku, zapracujte mandle, ovocie a kôru nasiaknutú rumom.

 

 

2. Vytvarujte bochník, potrite ho olejom a vráťte ho do olejom vytretej misy. Hodinu ho nechajte na teplom mieste, kým sa objem cesta nezdvojnásobí. Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik 25 x 10 cm. Z marcipánu vytvarujte šúľok a zabaľte ho do cesta.

 

 

 

3. Štólu položte na papier na pečenie švíkom dole. Potrite olejom. Znova nechajte na teplom mieste, kým sa objem zdvojnásobí. Vložte do rúry rozohriatej na 190 stupňov. Pečte 40 minút. Horúcu štólu hneď po vytiahnutí z rúry natrite rozpusteným maslom. Ozdobte práškovým cukrom, sypte ho cez jemné sitko.

 

 

NÁŠ TIP: Dnes sa štóla jedáva teplá, studená i opečená. Aj samotná, aj natretá maslom. Za posledné storočie štóla výrazne zbohatla. Zloženie je pestrejšie, pribudlo exotické ovocie a korenie – symboly Vianoc konca 20. storočia.

Tento a 64 ďalších skvelých sviatočných receptov nájdete v magazíne Varecha, ktorý vychádza v piatok 18. decembra ako príloha denníka Pravda.

Text:Varecha.sk
Foto: Profimedia