Kupujte ozajstnú čokoládu
Stromček svieti, punč rozvoniava. Pohodička. Ešte by to chcelo niečo sladké zo stromčeka. Rozbalíte figúrku a... Nevonia, nechutí. Kde sa stala chyba?
1. Čokoláda sa vyrába z kakaovej hmoty, kakaového masla, cukru a pochutín. Chuť a kvalita čokolády závisia najmä od druhu použitých kakaových bôbov. Každý druh má totiž špecifickú chuť. Označenie kakaová sušina vyjadruje podiel kakaových súčastí a musí byť uvedený na obale.
2. Čistá čokoláda obsahuje najmenej 43 % kakaovej sušiny. Patrí sem horkosladká a horká čokoláda.
3. Horká čokoláda má najnižší obsah cukru. Vyrába sa z kakaovej hmoty, kakaového masla a cukru. Kvalitná by mala obsahovať 50 až 75 % kakaových súčastí.
4. Mliečna čokoláda obsahuje okrem kakaovej sušiny i mlieko. Dnes sa často vyrába zo sušeného mlieka. Mala by obsahovať 30 až 70 % kakaových súčastí. Za kvalitnú sa považuje taká, ktorá má viac ako 47 % kakaovej sušiny.
5. Biela čokoláda technicky vôbec nie je čokoláda. Obsahuje kakaové maslo, mlieko a cukor, ale nijakú kakaovú hmotu. Menej kvalitná má veľa rastlinného tuku a niektorí výrobcovia ním nahrádzajú kakaové maslo úplne.
6. Čokoláda na polevu obsahuje veľa kakaového masla, preto má lesklý vzhľad a hladkú textúru. Používajú ju cukrári na obaľovanie. Odtiaľ pochádza jej francúzsky názov couverture, čiže krytie.
7. Ak má výrobok v označení menej ako 10 percent kakaového prášku, nemôže byť označený ako čokoláda, ale len ako čokoládová pochúťka.
7x tip na čokoládu
Monbana Tablette 800 g Exkluzívne darčekové balenie kvalitnej čokolády s mandľami, pistáciami, lieskovcami, hrozienkami a sušenou pomarančovou kôrou. Bonus: drevené kladivko. Možnosť výberu z troch vyhotovení: biela, mliečna a horká čokoláda. 33,69 eura
Amedei Tuscany, tmavá čokoláda Extra tmavá toskánska čokoláda (63 %), ocenená titulom najlepšia čokoláda sveta roku 2008, neobsahuje glutén, je teda vhodná aj pre celiatikov. 6 eur
Vianočná Tatiana, Kraft Foods Pralinky s celým lieskovým orechom obalené v jemnom nugátovom kréme a lahodnej mliečnej čokoláde, špeciálne vianočné balenie. 1,99 eura
Milka Vianočný tanier, Kraft Foods Zmes lahodných čokoládových bonbónov z mliečnej čokolády z alpského mlieka v praktickom balení, ktoré ľahko rozložíte do tvaru ozdobného vianočného taniera. Náplne: lieskovo-oriešková, marcipánová a nugátová. 4,59 eura
Orion Modré z neba, výberové dražé Brusnice v horkej čokoláde, mandle v bielej čokoláde so škoricou, lieskové orechy v mliečnej čokoláde. Vianočné balenie. 4,85 eura
Ferrero Prestige Darčekové balenie bonbónov Mon Cheri, Ferrero Rocher a Pocket Coffee. 9,59 eura
Praskajúci Mikuláš, Nestlé Dutá figúrka z mliečnej čokolády s kúskami praskajúcich bonbónov. 0,99 eura
Čokoláda a zdravie
preslávila sa vďaka povesti účinného afrodiziaka, slávny záletník a zvodca Giacomo Casanova tvrdil, že za úspechy vďačí čokoláde
zdraviu prospešné účinky má tá, ktorá obsahuje aspoň 70 % kakaa, podľa vedcov už 45 gramov tmavej čokolády denne zmierňuje vyčerpanosť
kakao obsahuje veľké množstvo flavonoidov, ktoré pomáhajú bojovať proti vzniku krvných zrazenín, okrem toho je jeho súčasťou teobromín, ktorý podporuje činnosť obličiek, stimuluje centrálnu nervovú sústavu a priaznivo pôsobí na dýchanie
podľa vedcov z talianskej Katolíckej univerzity v Campobasse má zrejme čokoláda prospešné účinky aj ako prevencia pri zápalových ochoreniach
priaznivé účinky čokolády sa pri väčšom skonzumovanom množstve strácajú (odporúčaná dávka je malá tabuľka čokolády dvakrát týždenne), cukor v čokoláde podporuje kazivosť zubov
Text: zh, kse,bs pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK