Urobte si z kávy parádnu kávičku
Vylepšite si kávu. Stačí zopár trikov a objavíte nový pôžitok. Radí majster Slovenska v príprave kávy, barista Marian Galuška.
Coffee fragolada
Desert Rosa
Na pohári si vytvoríme krustu s likérom Blue curacao. Do šálky nalejeme čokoládový sirup, mlieko zohrejeme a zmiešame so škoricovým sirupom. Opatrne vlejeme vopred pripravenú kávu. Vyšľaháme šľahačku. Pri príprave šľahačky môžeme použiť na zafarbenie rôzne druhy sirupov, odporúčame jahodový alebo melónový sirup. Šľahačku navrstvíme na nápoj. Na zdobenie môžeme použiť kúsky škorice spoločne s jedlým kvetom alebo marcipánovou ružou.
Nočné pokušenie
Na pripravenom pohári si vytvoríme krustu pomocou kokosového likéru a strúhaného kokosu. Do šejkra s ľadom nalejeme 1/10 bieleho rumu, 3/10 kávy, 3/10 sirupu tangerine, 1/10 kokosového likéru. Vyšejkrujeme a vlejeme do pohára bez ľadu, navrch navrstvíme v šejkri vyšľahanú smotanu.
Ice frappucinno banana
Pripravenú kávu necháme vychladnúť. Potom ju vlejeme do mixéra a pridáme nakrájaný banán. Rozmixujeme spolu s ľadom, smotanou a banánovým sirupom.
Ice cream chocco
Šesť kopčekov čokoládovej alebo vanilkovej zmrzliny (pre chutnejší výsledok je lepšia vanilková) dáme do mixéra spolu s disko keksami alebo biskvitovými keksami Maryland s kúskami čokolády, čokoládovým sirupom a šľahačkou. Jemne to premixujeme, kým dostaneme hladký a hustý nápoj. Dáme do pohára na stopke s väčším obsahom.
Caffee afogato
Do martini pohára nadávkujeme dva kopčeky vanilkovej zmrzliny, zalejeme kávou. V káve už môžeme mať podľa chuti primiešaný cukor. Je dôležité, aby bola káva preliata cez zmrzlinu, vtedy dosiahneme výborný výsledok.
Teplá káva so studenou penou
Do šálky vlejeme kávu. V šejkri s mliekom a ľadom vyšľaháme penu, ktorú pomaly navrstvíme do šálky. Na ozdobenie môžeme použiť topingy rôznych farieb.
Text: veg, pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK