Desať tipov, ako schudnúť
Po vianočných sviatkoch trápi kilogramy navyše takmer každého človeka. Schudnúť je ťažké. Ako si upraviť stravu tak, aby sa nedostavil neželaný "jo-jo" efekt?
Určite každý občas zažíva situácie, keď sa mu nahromadia povinnosti a nič nestíha – v najhoršom prípade ani "normálne" jedlo. Zákonite ho nasleduje vlčí hlad, ktorý zaženie sladkosťami či drobnosťami typu hranolky, chipsy a pod. Telu určite neulahodia, iba zbytočne zdeformujú postavu. Preto vám ponúkame 10 tipov, ako zbytočne nepribrať a ako zahnať hlad zdravšie.
- 1. Dodržiavať pitný režim - to znamená vypiť počas dňa aspoň 2 litre tekutín. Veľmi dôležité je však aj to, čo pijete. Vyradiť treba všetky sladké malinovky a sladené vody, obmedziť džúsy a minerálne vody
- 2. Nahradiť produkty vyrobené z bielej múky, t. j. biele pečivo, koláče, zápražky, a pod., celozrnným alebo viaczrnným pečivom s vysokým podielom prirodzenej vlákniny.
- 3. Vyradiť bravčové mäso vrátane všetkých produktov z neho (všetky salámy, paštéty, huspeniny, tlačenky, ...) a nahradiť ho kuracím mäsom a rybami.
- 4. Rozlúčiť sa so všetkými druhmi mäsových polievok (vývary - hovädzí, slepačí, ...).
- 5. Vyradiť plnotučné a zrejúce syry (bambino, niva, ementál, ...) a údené syry.
- 6. Vylúčiť z jedálnička údeniny (salámy, klobásy, údené mäso, ale aj údené ryby).
- 7. Vyradiť plnotučné jogurty, smotany, dezerty a všetky sladkosti a čokolády.
- 8. Všeobecne treba zmenšiť všetky porcie a neprepchávať žalúdok jedlom nárazovo. Radšej menšie porcia a častejšie.
- 9. Ovocie sa snažte konzumovať do 15:00 h. - môžete si ho dopriať aj vo väčšom množstve.
- 10. Skúste začať pri varení a aj v studenej kuchyni vymeniť bežný olej za olivový.
Tipy na zdravé jedlá
Raňajky:
5 PL čistých ovsených vločiek, ovocie (orechy), 1 biely jogurt
alebo
1 krajec celozrnného chleba s cottage syrom, k tomu veľa zeleniny podľa chuti
Desiata:
Müsli tyčinka
alebo
Nakrájané jablká, pomaranče, hrušky
alebo
Nízkotučný jogurt
Alebo
Grahamové sušienky
alebo
Ovocný džús, sušené ovocie (slivky alebo marhule)
alebo
Tvarohový krém (nízkotučný)
Obed:
Kuracie prsia na grile s anglickou zeleninou
alebo
Ryba na grile s čerstvým šalátom
Olovrant:
Čerstvá zelenina - mrkva, kaleráb, uhorka, reďkovka, kaleráb (nakrájané na tyčinky)
Večera:
1/4 konzervy kukurice, zopár cherry paradajok, 1/3 nakrájaného tofu, nakrájaná cibuľa, paprika, ... s jedným (!) plátkom celozrnného chleba
alebo
Ľadový šalát s paradajkami, uhorkami, paprikou s nakrájaným vajíčkom / tuniakom / kuracou šunkou
alebo
Tofu s jogurtovým dressingom
alebo
Plnená paradajka (náplň - nakrájané uhorky, olivy, tofu, bielka, jogurt, bylinky ...)
zdroj: Hyza, Penam
Text: Zuzana Hlavačková pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK