Zelený čaj môže blokovať rakovinu pľúc
Zelený čaj môže poskytnúť určitú ochranu proti rakovine pľúc, usudzujú experti, ktorí skúmali túto chorobu na lekárskej univerzite na Tchaj-wane.
Výsledky ich štúdie priniesli ďalší dôkaz, že pitie tohto nápoja má protirakovinové účinky. Napísal to server BBC. Účastníci výskumu, fajčiari aj nefajčiari, pili denne najmenej jednu šálku zeleného čaju. U všetkých sa výrazne znížilo riziko rakoviny. Vedci zároveň zistili, že ochrana pred touto chorobou bola u väčšiny ľudí, ktorí sú nositeľmi určitých génov. Odborníci varujú, že ich závery ale nič nemenia na tom, že fajčenie má na zdravie veľmi škodlivý vplyv.
Zelený čaj sa pripravuje zo sušených listov ázijskej rastliny čajovníka čínskeho (Camellia sinesis) a jeho pitie je rozšírené v Ázii. Na tomto kontinente je tiež podiel mnoho druhov rakoviny nužší ako v iných častiach sveta, čo viedlo odborníkov k tomu, aby tieto dve veci dávali do súvislosti. Bujnenie rakovinových buniek môžu zastaviť polyfenoly obsaihnuté v zelenom čaji.
Štúdia ukázala, že u tých, ktorí nepili zelený čaj, bolo päťkrát vyššie riziko rakoviny pľúc než u tých, ktorí pili šálku denne. Medzi fajčiarmi u tých, ktorí nepili zelený čaj vôbec, bolo riziko ochorenia dvanásťkrát vyššie ako u tých, ktorí pili najmenej šálku denne.
Vedci analyzovali DNA ľudí zapojených do štúdie a zistili, že na znižovaní rizika rakoviny pľúc majú vplyv určité gény. Konzumenti zeleného čaju, či už fajčiari alebo nefajčiari, s určitým typom génu zvaného IGF1, majú zrejme menšie riziko rozvoja rakoviny pľúc než ostatní ľudia pijúci zelený čaj a majúci iné typy tohto génu.
odborníci upozorňujú, že výsledky štúdia nemôžu slúžiť ako ospravedlnenie pre ľudí, že môžu pokojne fajčiť ďalej. "Fajčenie zaplní pľúca osemdesiatimi rakovinovými látkami. Pitie zeleného čaju to nemôže kompenzovať."
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK