Recept: Pstruhy plnené brokolicou
Aj po Vianociach majú ryby miesto na našom stole.
Kto zahliadol rybu na stole naposledy na Štedrý večer, pri zhliadnutí nasledujúcich inšpirácií z kuchyne šéfkuchára Vojta Artza iste zmení názor. Otázkou sa stane, či začať pstruhom, kaprom, alebo lososom. Zostáva ešte možnosť urobiť si rybací týždeň a vychutnať si všetky delikatesy.
Recept: Pstruhy plnené brokolicou
Na 6 porcií potrebujeme:
1 500 g pstruhov s kožou
150 g brokolice
100 g vylúpaných chvostíkov varených kreviet
150 g póru
200 g masla
10 g šalvie
50 g strúhanky
60 g tvrdého strúhaného syra
20 g soli
mleté čierne korenie
500 g fazuľových strukov
Vo vriacej osolenej vode veľmi krátko povaríme ružičky brokolice. Krevety a očistený pór nakrájame na drobné kocky a restujeme na polovičnej dávke masla 2 minúty, osolíme a okoreníme. Všetko rozmixujeme spolu s varenou brokolicou. Pstruhy očistíme a vyrežeme filety, ktoré zbavíme kostí. Každú filetu s kožou nakrájame na 3 kosoštvorce a na troške masla ich najskôr opečieme stranou, kde je koža. Po 2 minútach ich otočíme, osolíme, okoreníme a odstavíme z ohňa. Polovicu kosoštvorcov potrieme brokolicovou náplňou a preložíme cez ne ďalších šesť kosoštvorcov. Takto pripravené porcie rozložíme na plech, posypeme strúhankou zmiešanou so strúhaným syrom a dáme zapiecť na maximálne 3 minúty. Podávame na fazuľkových strukoch krátko podusených na masle.
Náš tip:
Ak chceme, aby si zelenina zachovala svoju prirodzenú a sviežu farbu, veľmi krátko ju povaríme vo vriacej vode a ihneď po vybraní vložíme do pripravenej nádoby s ľadovou vodou.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza