Virtuózky s vareškou
Stará mama, babička, starká, naďmama, omama... Ktovie ešte aké oslovenia máme pre jednu z najdrahších osôb, ktorá dala alebo dáva nášmu životu tú láskavú a nežnú pečať.
Náruč starej mamy bola vždy bezpečným prístavom, pri ktorom sme mali dojem, že je večný, nezničiteľný. K sladkým spomienkam na detstvo však nepatria len citové zážitky, ale aj chute a vône, ktoré napĺňali kuchyne našich starých mám. Nesieme si ich v sebe celý život, a hoci sa občas zdá, že sa vytratili kdesi v sivých starostiach dospelosti, stačí okamih a jazyk i nos si spomenú. Babkine dobroty sú naším dedičstvom, ktoré ako štafetový kolík odovzdávame ďalším pokoleniam. Presne tak, ako to robievali práve naše starké, ktoré udržiavali pri živote dobroty svojich starkých... Tento kulinársky kolotoč sa možno krúti už celé stáročia, len o tom nevieme, neuvedomujeme si to. Spolu s ďalšími vytvára tradíciu rodiny, dediny, mesta či kraja. A z toho vznikajú aj miestne špeciality, každá jedna s desiatkami rôznych podôb. Bohaté kuchárske tradície má aj Žitný ostrov. Úrodná zem medzi Dunajom a Malým Dunajom, obilnica Slovenska. Premiesená maďarskou pikantnosťou, okorenená paprikou, s vôňou cibule a cesnaku. Tento úrodný polmesiac Slovenska núka množstvo darov - od mäsových pochúťok až po šťavnaté ovocie. Staré mamy od Dunajskej Stredy sú kuchárske virtuózky, ktoré z nich vedia vyčarovať úžasné lahôdky. Jednu z nich vám ponúkame ako inšpiráciu či oživenie spomienok. Nech vám pri nich slinky tečú a do žalúdka prúdi radosť.
Recept týždňa
Žitnoostrovský paprikáš zo sumca s tvarohovo-kôprovými knedličkami
Potrebujeme:
1 cibuľa
100 g slaniny
1 mrkva
500 g filé zo sumca
červená paprika
200 ml rybacieho bujónu
1 kocka masoxu
Tvarohové knedličky:
75 dag tvarohu
4 - 5 vajec
podľa potreby krupica, kôpor, soľ
K paprikášu uvaríme hustý perkeltový základ. Cibuľu opražíme na oleji, pridáme vodu a varíme, pridáme červenú papriku, paradajku, rybací bujón a masox kocku.
Dodáme nakrájaného sumca a dovaríme.
Príprava knedličiek:
vymiešame pretlačený tvaroh, nadrobno nasekaný čerstvý kôpor a vymiešaný žltok. Osolíme. K bielku pridáme štipku soli a vyšľaháme ho. Pomaly zamiešame s tvarohovým krémom a pridáme také množstvo krupice, aby sa dali formovať halušky. Necháme 10 - 15 minút odstáť a vyformujeme rovnako veľké knedličky, ktoré uvaríme v osolenej vode.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Jedlo pripravil: Ladislav Fodor, šéfkuchár Wellness Hotela Orchidea vo Veľkom Mederi
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu