Presunúť na hlavný obsah

Niektorým diétam sa oplatí radšej vyhnúť

Zdravie a relax

V časopisoch, na webových stránkach, ale aj v knihách možno nájsť veľa "zaručených" diét. Okinawa, Csiro alebo diéta podľa krvných skupín patria medzi najpopulárnejšie. Niektoré vám síce pomôžu zhodiť niekoľko kilogramov, môžu sa však nepekne podpísať na zdraví.

Diéty nie sú všemocné a ak ich držíte často a bez dozoru odborníka,  nie je vylúčené, že si poškodzujete zdravie. Mnoho ľudí samozrejme na diéty nedá dopustiť, pretože im pomáhajú zbaviť sa pomerne jednoduchou cestou kilogramov navyše. Pneumatiky okolo pása miznú, pretože telo zvyčajne počas diéty funguje na úspornom programe, zároveň však vo väčšine prípadov organizmus trpí. Mnohé populárne diéty sú totiž založené na tom, že človek prijíma len jednostrannú stravu a chýba mu množstvo živín. Ak potrebujete schudnúť, nestačí si povedať, že táto diéta vyzerá jednoducho, treba si o nej nájsť potrebné informácie a zvážiť riziko poškodenia organizmu. Netreba však zatracovať všetky diéty a diétne programy, mnohé sú vypracované odborníkmi na stravovanie a zdravý životný štýl a pomôžu získať späť štíhlu líniu bez vedľajších účinkov.

Diéta Slim-Data
Podľa tejto diéty sa potraviny delia do farebných skupín podľa energetickej hodnoty a ich vplyvu na metabolizmus, predovšetkým na ich schopnosť ukladať z nich získanú energiu.  V zelenej skupine sa objavujú potraviny s nízkou schopnosťou ukladania a jesť ich možno podľa vlastnej vôle (čerstvá zelenina, ovocie, morské plody). Strednú schopnosť ukladania majú potraviny zaradené do oranžovej skupiny a mali by sa jesť s mierou ( tvrdé syry, celozrnné cestoviny a ryža a pečivo). Vysokú schopnosť ukladania majú potraviny z červenej skupiny. Tie by sa mali konzumovať vždy len v kombinácii s tými zo zelenej skupiny. Patria sem banány, maslo, olej, biele pečivo.
Diétu vymyslel doktor Yann Rougier, ktorý sa špecializuje na výživové doplnky. Podľa hodnotenia odborníkov na výživu táto diéta nie je zázračná, ale ani úplne nezmyselná. Nemá negatíva, pretože jej cieľom nie je vynechávať potraviny, ale ich spolu zdravo a  správne kombinovať.

Diéta Csiro
Táto diéta vychádza z obmedzenia príjmu tukov a sacharidov a zvýšenia príjmu živočíšnych bielkovín. Vznikla v austrálskom vedeckom a priemyselnom inštitúte a predpisuje presné zloženie jednotlivých jedál. Napríklad takto: ráno si dáte jogurt s nízkym obsahom tuku a čerstvé ovocie, na obed pokračujete dvoma kúskami celozrnného chleba  s dvoma lyžičkami margarínu  s nízkym obsahom tuku a plátkom morčacej šunky a troškou nízkotučného syra, na večeru si môžete dať kuracie prsia na olivovom oleji a varenú brokolicu.
Diéta sa stala hitom, lebo kilogramy idú dolu veľmi rýchlo.  Táto diéta je však veľmi obmedzujúca, môže viesť k stravovacím problémom a po jej skončení sa kilogramy veľmi rýchlo vrátia späť.

Diéta Okinawa
Tvorcovia tejto diéty sa inšpirovali stravovacími zvykmi obyvateľov japonského ostrova Okinawa. Založená je na príjme nízkokalorických potravín, ako je zelenina, ovocie, ryby, hydina, vajíčka a nie veľmi tučné mäso. Vynechávajú sa pri nej obilniny, sladkosti, potraviny pripravené s olejom a vyprážané jedlá a údeniny. Pri tejto diéte sa odporúča veľa pohybu, najmä prechádzok.
Okinawská diéta nie je úplne zdraviu škodlivá, nesmie vás však ovládnuť počítanie kalórií a nesmiete úplne vynechávať niektoré potraviny. 

Nízkosacharidová diéta
Táto diéta vynecháva sacharidy alebo sa ich pri nej prijíma len minimálne množstvo. Úplne sa pri nej treba vyhnúť konzumácii škrobov, lúštenín, ovocia, niektorých druhov zeleniny a takmer všetkých mliečnych výrobkov.
Táto diéta je zdraviu škodlivá, pretože pri nej veľmi rýchlo stúpa hladina cholesterolu v krvi, nedostatok zeleniny a ovocia môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Ľudia, ktorí ju držia, sa cítia psychicky unavení a po skončení diéty sa kilogramy rýchlo vracajú späť. V záujme vášho zdravia by ste sa mali tejto diéte vyhnúť, pretože niektorí lekári jej dávajú aj prívlastok "poukaz na infarkt".

Diéta Montignac
Američan Michael Montignac, ktorý vydáva knihy o chudnutí, presadzuje novú teóriu zhadzovania kilogramov.  Stavia na glykemický index, čo je schopnosť potravín zvýšiť hladinu cukru v krvi. Čím viac hladina v krvi stúpne, tým viac musí telo vyplaviť inzulínu a čím je viac inzulínu, tým viac sa ukladá tukov v organizme. Podľa Montignacovej diéty by sa malo jesť čo najviac lúštenín, cestovín, chudého mäsa a rýb. Diéta však výrazne obmedzuje príjem mliečnych výrobkov.
Táto diéta nie je nijakým novým objavom, akurát do atraktívneho obalu zabalila to, čo odborníci na výživu presadzujú už dlho. Treba si však dať pozor na znížený príjem živočíšnych bielkovín. Následkom môže byť únava, odbúravanie svalovej hmoty a problémy  s vlasmi, pokožkou a nechtami.

Diéta podľa krvných skupín
Pri tejto diéte človek môže jesť potraviny, ktoré zodpovedajú jeho krvnej skupine. Napríklad tí s krvnou skupinou 0 by mali jesť mäso, zeleninu a ovocie a obmedziť príjem mliečnych výrobkov a obilnín. A takéto postupy platia aj pri ostatných krvných skupinách. Diéta vychádza z minulosti a z pôvodných chuťových výberov ľudí, nie je však vedecky podložená. Veria jej mnohí, ale účinnosť preukázaná nebola. Navyše vynechávanie potravín môže viesť až k psychickým problémom.

Text: Zuzana Hlavačková pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK