Aj jedovaté potvory dokážu očariť
Ťažko povedať, ktoré zviera je najjedovatejšie. To, ktoré má najtoxickejšie chemické látky, alebo to, ktoré zabije najviac ľudí za rok? Či to, ktoré obsahuje najväčšie množstvo jedu?
Jedovaté šípové žaby
Toxická delikatesa
"Nafukovacie" ryby sú druhé najtoxickejšie stavovce na zemi. Otrava rybou zvanou štvorzubec spôsobuje zvýšený tep, dýchacie ťažkosti, závraty a vracanie. Keď sa jej jed dostane do organizmu, počas 4 až 24 hodín väčšina obetí zomiera na udusenie. Proti otrave nie je známy nijaký protijed. Napriek tomu je mäso z ryby fugu v Japonsku považované za delikatesu. Najtoxickejšia je pečeň ryby. Preto sa na prípravu jedla používa len úplne čisté mäso, ktoré nie je kontaminované vnútornosťami. Kým z nesprávne pripravenej ryby sa človek určite otrávi, z čistého mäsa sa "príjemne" priotrávi.
Škorpión "smrtiaci tulák"
Na rozdiel od všeobecného presvedčenia väčšina škorpiónov je relatívne neškodná. Ich žihadlo spôsobuje "len" bolesť, tŕpnutie či opuch. Škorpión "smrtiaci tulák" je však jedným z najnebezpečnejších druhov, jeho jed spôsobuje silné bolesti, vysoké horúčky, kómu, kŕče, ale aj smrť. Najmä deťom, seniorom a ľuďom, ktorí majú problémy so srdcom. Smrtiace škorpióny žijú v Severnej Afrike a strednom Oriente.
Štvorhranná medúza
Medúza, ktorá má prezývku "morská osa", má na každom centimetri chápadiel asi 3 milióny jedových buniek s neurotoxínom. Dosť jedu na to, aby zabila 700 ľudí. Obeť zasiahnutá chápadlom cíti pálčivú bolesť, na koži sa jej objavujú červené pruhy a v priebehu niekoľkých minút umiera na zastavenie srdca. Existuje síce protijed, musel by však byť podaný veľmi rýchlo, do 30 sekúnd, čo je v podstate nemožné. Každoročne od polovice novembra do začiatku marca sa tento nebezpečný a vo vode takmer neviditeľný morský živočích vyskytuje v blízkosti brehov severnej Austrálie, kde najmä počas slnečných bezveterných dní ohrozuje plavcov i rybárov.
Text: Vera Hojsíková pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK