Navariť lacno a pritom chutne, ba dokonca zdravo? Prečo nie!
Máme pre vás 5 základných surovín, bez ktorých sa ale nezaobídete.
Navariť lacno a pritom chutne, ba dokonca zdravo? Prečo nie! Je to výzva pre každého kuchára. Taliani odpoveď na takéto zadanie dotiahli do dokonalosti. Majú geniálne špagety aglio e olio - s cesnakom dozlatova opraženým na olivovom oleji. Jednoduché, rýchle a chutné jedlo. Japonci majú zasa Oyakudon. Do misky varenej ryže nakrájajú kúsky kuraciny a zelenej cibuľky, navrch šupnú surové vajíčko a všetko zalejú vriacim vývarom. Samozrejme, v chudobnejšej verzii sa mäso vynecháva.
1. vajcia
Hoci mnohí odborníci na výživu aj lekári varujú pred zlým cholesterolom vo vaječných žĺtkoch, pri striedmej konzumácii sa ich báť netreba. Pravda, len ak sú čerstvé, z overeného chovu. Pri niektorých receptoch sú nezastupiteľné. Poslúžia však aj ako samostatné, nenáročné a lacné jedlo.
2. zemiaky
Nenadarmo sa hovorí, že sú druhým chlebom. Zachránili Európu pred hladomorom, dodnes sú trvalkou na jedálnom lístku nielen Slovákov.
3. čierne korenie
Celé alebo mleté je súčasťou takmer každého receptu z mäsa či zeleniny. Dodáva jedlu švih, ale aj tu sa treba držať zásady - menej je niekedy viac.
4. kuracie krídelká
Nestoja veľa, dajú sa však pripraviť na niekoľko mimoriadne chutných spôsobov. Môžete ich piecť, smažiť, grilovať. Výborné sú odležané v pikantnej marináde.
5. cibuľa
Neodmysliteľná súčasť kuchyne. Patrí do základov mnohých jedál, ale chutí aj na omastenom chlebe.
Text: Jakub Prokeš
Foto: SHUTTERSTOCK