Presunúť na hlavný obsah

Dajte za jedlom sladkú bodku

Recepty

Nasledujúci recept by podľa šéfkuchára Jaroslava Žídeka mali zvládnuť aj začiatočníci.

Recept: Brownies


Príprava:
30 minút, + čas potrebný na odležanie

Na 6-8 porcií potrebujeme:
4 vajcia
500 g cukru
85 g kakaa (100 %)
160 g nutely
270 g masla (100 % nesolené)
140 g hrozienok
95 g opražených mandlí
95 g olúpaných a podrvených lieskových orechov
187 g múky
štipka soli

Na polevu:
170 g smotany na šľahanie (33 %)
250 g horkej čokolády (min. 56 % kakaa)
250 g masla (100 %, nesolené)
100 ml  veľmi silnej kávy
2 PL namočenej želatíny

Postup:
V mise vyšľaháme vajcia s cukrom. V ďalšej nádobe zmiešame kakao s nutelou a pridáme vyšľahané vajcia. Potom primiešame zmäknuté maslo, hrozienka, mandle a lieskové orechy, múku a soľ. Všetko spolu dôkladne premiešame a potom cesto vylejeme do formy na pečenie s rozmermi 40 cm x 40 cm vyloženej papierom na pečenie. Pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 180°C.

Poleva:
Do hrnčeka dáme smotanu, čokoládu, maslo a kávu, uvedieme do varu a dobre vyšľaháme. Pridáme vyžmýkanú želatínu a premiešame. Hotovú polevu nalejeme na upečený korpus, uhladíme a dáme na 6 hodín odležať do chladničky.

Náš tip:
Brownies sú v poriadku, keď sú na povrchu suché s bledohnedými fliačkami, ale v strede sú už tmavé a pevné.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy podľa knihy Šéfkuchár v paláci, Ikar
Foto: IKAR