Presunúť na hlavný obsah

Rezňov na bravčovej masti sa netreba báť

Zdravie a relax

Bravčová masť známa z minulosti prežíva renesanciu.

Podľa najnovších zistení môže byť totiž súčasťou zdravého životného štýlu. Pri vyprážaní sa neprepaľuje ako lacné rastlinné oleje a vyprážaným potravinám dáva dobrú kulinársku kvalitu. Viac ju využívajú aj pekári, keď pridávajú do cesta namiesto oleja masť, rožky sú chrumkavejšie. Kilogram kvalitnej masti stojí 2,20 eura (66 korún), liter oleja vychádza o 40 centov (12 korún) lacnejšie.


"Bravčová masť má výnimočnú vlastnosť, je tepelne veľmi odolná," všíma si odborník na výživu profesor Viliam Bada. V tomto smere prekonáva všetky rastlinné oleje s výnimkou olivového, ktorý znesie aj fritovanie. Masť preto môže byť súčasťou zdravej výživy.

Podľa Badu sa však ľudia, ktorí radi jedia jedlá pripravené na masti, musia viac hýbať. Dodáva, že zhruba pred polstoročím, keď sa konzumovalo viac jedál pripravených "na masti", umieralo na infarkt menej Slovákov ako v súčasnosti. Ľudia jedli skromnejšie ako v súčasnosti a viac sa hýbali.

Lekári si všimli, že masť podobne ako olivový olej, ktorý sa považuje za najkvalitnejší, obsahuje cennú nenasýtenú kyselinu olejovú. Bezproblémovo sa skladuje a vydrží bez pridávania chemických konzervačných látok.

Bravčová masť sa na rozdiel od minulosti už čoraz zriedkavejšie vyrába vo vidieckych domácnostiach. Dôvod je jednoduchý. Domáci chov ošípaných v priebehu posledných desiatich rokov klesol z ročných 60-tisíc ton na 10-tisíc ton. Väčšina bravčovej masti sa vyrába priemyselne.

O jej kvalitu sa netreba obávať. Jeden z najväčších slovenských výrobcov spoločnosť JAV AKC Vlčany získala nedávno za bravčovú masť prestížne ocenenie Značka kvality SK. Tú masť dosiahla okrem iného aj zásluhou novej technológie, pomocou ktorej sa z nej odstránia neželané zvyškové bielkoviny.

Text: Jozef Sedlák pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK