Recept: Tiramisu
Poznáte veľa receptov na tiramisu? Vyskúšajte tento podľa šéfkuchára Jaroslava Žídeka.
Príprava: 30 minút + čas potrebný na stuhnutie
Na 10 porcií potrebujeme:
100 ml žĺtkov
110 g jemného kryštálového cukru
500 g mascarpone
1 balenie (asi 500 g) dlhých piškót
0,3 l kvalitnej kávy (najlepšie espreso)
50 ml likéru Amaretto
trocha postrúhanej horkej čokolády (min. 75 % kakaa)
trocha najemno zomletej kávy na ozdobu
Postup:
Žĺtky a cukor vyšľaháme na hustú penu (nesmú v nej ostať nijaké celé kryštáliky cukru). Potom pomaly primiešame mascarpone a dôkladne miešame, až kým nevznikne hladký krém (miešať treba pomaly stierkou alebo vareškou, aby krém nezredol). Na dno pripravenej nádoby (asi 30 x 30 x 10 cm) poukladáme tesne vedľa seba vrstvu piškót, ktoré sme predtým na 2 sekundy namočili do silnej kávy zmiešanej s amarettom, a na to nahladko rozotrieme polovicu krému. Rozložíme druhú vrstvu piškót, rozotrieme na ne zvyšnú polovicu krému, uhladíme a dáme na noc vychladiť do chladničky (piškóty nasiaknu a tiramisu stuhne). Povrch stuhnutého tiramisu posypeme postrúhanou horkou čokoládou, zľahka poprášime najemno zomletou kávou, nakrájame na porcie a podávame.
Náš tip:
Pri mascarpone dávame pozor na obsah tuku v sušine – čím ho má viac, tým lepšie. Minimálny obsah by mal byť 75 %, veľmi kvalitné mascarpone má 79 % tuku. Namiesto espresa možno použiť aj prekvapkávanú kávu.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy podľa knihy Šéfkuchár v paláci, Ikar
Foto: IKAR