Vyčistite telo vlákninou!
Koľkokrát ste si už povedali "Dosť!" a chceli začať so zdravým životným štýlom? No zakaždým vaše telo zlyhalo pod tlakom prudkých zmien…
Nešokujte svoj organizmus hneď diétami či hladovkami a záťažou vo fitku. Prirodzenejšie a efektnejšie bude, ak sa naučíte správne "piť" a nastavíte svoju látkovú premenu tak, aby začala pracovať viac vo váš prospech. Do jedálnička zavediete dennú porciu vlákniny a do mesiaca budete cítiť nárast energie. Vláknina je zložka potravy väčšinou rastlinného pôvodu, ktorá nie je štiepateľná tráviacimi enzýmami človeka v črevách a v tenkom čreve sa nevstrebáva.
Vlákninová bomba
Absolútnou jednotkou v množstve vlákniny sú strukoviny. Tým sa však väčšina z nás snaží vzhľadom k bežným spoločenským povinnostiam vyhnúť, raz týždenne by sa však v jedálničku určite mali objaviť. Ďalším veľmi významným zdrojom sú obilniny. Problém však je, že náš potravinársky priemysel ich z pohľadu zdravia spracováva spôsobom nie príliš vhodným – mletím totiž dochádza k odstráneniu vonkajšieho obalu zrna bohatého na vlákninu, pričom sa pri ďalšom spracovaní strácajú vitamíny a ďalšie cenné látky.
Celozrnné výrobky sú topka
Je dôležité vyberať skôr produkty celozrnné. Ako? Celé obilné zrnká rozoznáte vo výrobku na prvý pohľad! Môžu byť nahrubo zomleté, drvené, ale najlepším ukazovateľom "poctivého" cereálneho výrobku sú práve celé zrná. Špecialistom na vlákninu sú z pekárenských výrobkov knäckebroty, ktoré prirodzene obsahujú vysoký podiel vlákniny sami o sebe, môžu však byť ešte o vlákninu aj obohatené.
Konečne zdravé raňajky!
• Na raňajky si dajte obilniny – ovsené vločky, raňajkové cereálie, celozrnné pečivo z jačmeňa, pšenice, žita, ovsa.
• Vymeňte biely chlieb a pečivo za viaczrnné a celozrnné racio chlebíčky.
• Zaexperimentujte si v kuchyni s receptami, v ktorých budú figurovať vlákniny.
Text: Monika Schönová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK