Recept: Piškótové sendviče s jahodami a sladkým bielkovým snehom
Urobte si sladkú bodku za nedeľným obedom.
Príprava: 60 minút
Na 4-6 porcií potrebujeme:
3 šálky čerstvých jahôd
štipka zeleného korenia
1 PL práškového cukru
1 PL limetovej šťavy
trocha balzamového octu
1 vetvička bazalky
Sladký bielkový sneh:
50 g bielkov
85 g cukru
1 PL vody
1 KL glukózového sirupu
Piškótové cesto:
3 vajcia
70 g cukru
40 g hladkej múky
40 g kukuričného škrobu
Postup:
Jahody nakrájame na kocky a ochutíme zeleným korením, cukrom, limetovou šťavou, posekanými bazalkovými lístkami a octom. Sladký bielkový sneh: Bielky vyšľaháme na hustý sneh, potom doň prilejeme cukor s vodou a glukózovým sirupom zahriaty na 125 °C a ďalej šľaháme až do úplného vychladnutia.
Piškóta: Z bielkov ušľaháme hustý sneh a potom doň po lyžiciach primiešame 35 g cukru. V druhej mise vyšľaháme žĺtky so zvyšným cukrom na hustú penu, pridáme bielkový sneh, múku a kukuričný škrob a premiešame. Potom cesto preložíme do cukrárskeho vrecúška a nastriekame na papier na pečenie uložený na plechu tak, aby vznikli obdĺžniky s rozmermi 4 x 12 cm. Obdĺžniky uhladíme cukrárskou špachtľou a necháme odstáť asi 10 minút. Potom plech vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 7-10 minút dozlata.
Pokrájané a ochutené jahody rozložíme na upečené piškótové obdĺžniky, na to pomocou cukrárskeho vrecúška nastriekame bielkový sneh a zapečieme v rúre s horným pečením vyhriatej na 220 °C alebo sendviče opálime cukrárskym plameňometom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy z knihy Šéfkuchár v paláci, Ikar
Foto: IKAR