Rybie hody - servírujte si zdravie na tanieri
Ryby sú bohaté na vitamíny skupiny B. Napríklad vitamín B12 sa dokáže postarať o dobré fungovanie nervového systému. V dnešnej hektickej dobe je dobre fungujúci nervový systém veľkou výhrou, pretože naň kladieme čoraz väčšie nároky.
Vitamín B12 sa nepriamo podieľa aj na tvorbe prenášačov mozgových vzruchov serotonínu a dopamínu, vďaka ktorým sa skvele cítime. A to predsa chceme všetci.
Konzumácia olejnatých rýb zmierňuje niektoré príznaky psoriázy, a to nielen vďaka omega-3 mastným kyselinám, ale aj veľkému množstvu vitamínu D. Vedci sa zhodli aj v tom, že omega-3 mastné kyseliny sú nevyhnutné pri vývoji mozgu a očí. Ich častejšie zaradenie do jedálneho lístka odporúčajú predovšetkým budúcim matkám. Podporne pôsobia na rast plodu.
Jedenie olejnatých rýb, ak nie sú údené, nakladané alebo solené, vedie k zníženiu krvného tlaku. Zabraňujú degenerácii žltej škvrny v oku, čo môže viesť k slepote. Sú tiež bohaté na jód, ktorý výdatne podporuje činnosť štítnej žľazy.
Morské ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny sú prevenciou proti rakovine. Dokážu potláčať bujnenie rakovinových buniek. Losos, pstruh, sleď, makrela, sardinky a treska by nemali chýbať na jedálnom lístku ani u tých ľudí, ktorí majú diagnózu reumatoidná artritída. Jej pôvodcom, ktorý sprevádza opuchy a bolesti kĺbov, je zápal. A práve omega-3 mastné kyseliny sú bohato zastúpené v spomínaných rybách. Vegetariáni sa o ne ochudobňujú, vzhľadom na to, že nekonzumujú žiadne mäso. Spomínané kyseliny získavajú najviac v rastlinnej podobe - zo sóje a tofu.
Všetky ryby podporne pôsobia na imunitný systém.
Z ktorých rýb si vybrať?
Losos - má vynikajúce ružové a pevné mäso bez malých kostí. Vynikajúce sú hlbokozmrazené filé podkovičky z mäsa lososa, ktoré stačí len krátko opiecť na oleji.
Makrela - malá tučná ryba. Dostať ju čerstvú alebo upravenú na rôzne spôsoby - marinovanú alebo údenú ako údenáča, zavináča, pečenáča.
Sleď - tučná ryba, predáva sa predovšetkým konzervovaná alebo údená. Má šťavnaté tučné mäso a ľahko odstrániteľné kosti. Nevýhodou je silná rybacia chuť, trochu pripomínajúca rybí tuk. Hodí sa na grilovanie, pečenie, údenie.
Pstruh morský - patrí do rodiny lososovitých rýb. Často sa predáva ako náhrada lososa. Má veľmi podobnú chuť mäsa ako losos, takže sa aj rovnako upravuje.
Treska - jedna z najčastejšie kupovaných rýb. Tresky majú biele, menej tučné mäso. U nás ich dostaneme kúpiť často vo forme filé. Známa je aj treščia pečeň.
Tuniak - vyskytuje sa vo všetkých moriach. Predáva sa predovšetkým konzervovaný, ale výborný je i čerstvý.
Sardinky a šproty - malé ryby s tučným, ostro chutiacim mäsom. Existuje mnoho druhov. Najviac sa predávajú v konzervách. Čerstvé sardinky sa pečú, smažia alebo grilujú, šproty sa predávajú konzervované alebo údené v oleji, jedia sa celé.
Halibud - patrí k najdrahším rybám, vzácny je pre svoje chutné, pevné biele mäso. Predáva sa ako filé, hodí sa na smaženie, varenie alebo grilovanie. V poslednom čase ho na trhu dostať aj údený.
Morský úhor - vyzerá rovnako ako úhor riečny. Má mäkké, ale dosť tučné mäso. Predáva sa celý, aj ako filé alebo údený. Mnohí ho považujú za veľkú delikatesu.
Text: Magdaléna Demešová pre Pravda Ženy, archív Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK