Presunúť na hlavný obsah

Recept: Jahodové srdce lebo na Valentína to bez srdca nejde

Recepty

Potešte ho na Valentína sladkou maškrtou.

Na cesto:

3 žĺtky
2 PL mlieka
100 g krupicového cukru
1 balíček vanilínového cukru
100 g hladkej múky
1 balíček Zlatého klasu
2 KL kypriaceho prášku do pečiva
3 bielky
štipka soli
formu v tvare srdca (objem asi 1 l)

Na náplň:
250 g čerstvých alebo mrazených jahôd
100 g práškového cukru
400 ml šľahačkovej smotany
1 balíček želatínového stužovača
100 ml vody

Na ozdobenie:
200 g jahôd

Na prípravu cesta vyšľaháme s pomocou elektrického ručného šľahača žĺtky s mliekom, cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Múku zmiešame so Zlatým klasom a práškom do pečiva a vmiešame do žĺtkovej hmoty. Dôkladne premiešame. Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do cesta. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy v tvare srdca. Pečieme v predhriatej rúre (v elektrickej na 180 °C, v teplovzdušnej na 160 °C a v plynovej na stupni 3) asi 45 minút. Po upečení necháme korpus asi 10 minút schladnúť, potom ho z formy vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Korpus po vychladnutí raz pozdĺžne prerežeme. Na prípravu náplne rozmixujeme jahody s cukrom, až vznikne dreň. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom dotuha. Jednu tretinu šľahačky ponecháme bokom na ozdobenie a do zvyšku šľahačky opatrne primiešame jahodovú dreň. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a primiešame do jahodovej šľahačky. Spodnú časť korpusu potrieme polovicou jahodovej náplne a priložíme vrchnú časť korpusu.

Náš tip: Celé srdce potrieme druhou polovicou náplne a ozdobíme šľahačkou.

Text pripravila: Katrína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK