Presunúť na hlavný obsah

Spomienky s vôňou maminho koláča

Lifestyle

...ako od mamičky! Aj takúto podobu môže mať niekedy chvála jedla, aj takto občas dokážeme oznámkovať jeho chuť.

Hoci to nemusí znamenať, že naše mamy varili ako kulinárski guruovia, ovenčení michelinovskými hviezdičkami. Dôležité je, že jedlo, na ktorom sme vyrastali, pripravené s láskou, je zapísané v našich chuťových pohárikoch ako vzor, s ktorým porovnávame všetky ďalšie. Nepochybne sa to týka aj koláčov, zákuskov či iných upečených dobrôt.

Určite majú mnohí z vás kdesi v zásuvke odloženú fotografiu z detstva, na ktorej sa pod nosom vynímajú fúzy z marhuľového koláča alebo neodmysliteľná narodeninová torta s horiacimi sviečkami a svietiacimi očami oslávenca.

Chute detstva sú však niekedy zradné, do pamätníčka sa môže dostať aj chuť pripálenej kôrky, ktorá oklame aj objektívnu pravdu. ,,Tak to robila moja mama!" je zdôvodnenie citom, nie však rozumom. Aj pečené buchty, bez ktorých sa český Honza nikdy do sveta nevybral, môžu byť nadýchanou rozprávkou, ale aj tvrdým strelivom pouličných bojov.

Záviselo len od toho, ako ich mama vedela upiecť. Každý z nás si životom nesie ten správny, jediný a neopakovateľný mamin či babkin múčnik. Bolo by veru na škodu, keby sa v tomto uponáhľanom digitálnom a virtuálnom svete niť pretrhla. Aj deti tretieho tisícročia by mali mať v batôžku spomienok tie správne buchty od mamičky, a nie trvanlivý koláč, plný stabilizátorov, farbív a éčok, ktorý upiekol hypermarket XY. A dnešné recepty sú aj o tom, aby si tí, ktorí svoj koláč od mamičky ešte nemajú, vybrali. Pre svoje deti a vnúčatá.

Jablkový koláč s orechmi a so škoricou
450 g polohrubej múky
200 g rastlinného tuku
150 g práškového cukru
žĺtky
pol prášku do pečiva
900 g jabĺk
120 g cukru
50 g nasekaných vlašských orechov
4 bielky
škoricový cukor
citrónová šťava

Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme cukor, tuk a žĺtky a vypracujeme cesto. Z vypracovaného cesta oddelíme štvrtinu, ktorú dáme na pol hodiny do chladničky. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky. Zvyšné cesto vyvaľkáme na plát hrubý asi 8 mm a rozložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Z bielkov a citrónovej šťavy ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne vmiešame cukor. Cesto na plechu pokryjeme polovicou jablčných plátkov, posypeme orechmi a škoricovým cukrom a posypeme zvyšnými plátkami jabĺk. Rozotrieme na ne sneh a nakoniec na koláč nastrúhame zvyšné cesto a pečieme pri teplote 165 °C asi hodinu.

Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK