Presunúť na hlavný obsah

Najcitlivejší krok pri výrobe kávy?

Recepty

Než sa káva dostane do šálky na vašom stole, prejde dlhú cestu.

Kávové zrná sa zbierajú buď ručne alebo pomocou česacích strojov v ďalekých tropických oblastiach. Po zbere sa zrná roztriedia, umyjú a vysušia. Potom prichádza najcitlivejší krok pri výrobe kávy, a to praženie. Pokiaľ má byť káva skutočne kvalitná, musí túto činnosť robiť skúsený pražič, ktorý dobre vie, ako by mala káva voňať a vyzerať v rôznych fázach praženia. Chuť kávy, ako ju poznáme, sa naplno dotvára až potom. Pri procese praženia je možné upraviť budúcu arómu prímesou škorice, klinčekov alebo zázvoru. Po pražení a mletí kávy dochádza k veľmi dôležitému kroku – schladeniu kávy vrátane vydýchania. Dochádza teda k uvoľneniu prebytočného vzduchu z namletej a upraženej kávy – teda vzduchu, ktorý bol priamo viazaný vovnútri zŕn a uvoľnil sa mletím a pražením.

Dovŕšením celej kávovej alchýmie je potom spôsob balenia kávy. Ten musí zaručiť, že káva nestratí svoju chuť a vôňu. Takzvané mäkké balenie je balenie s využitím jednosmerného ventilku. Po pražení a mletí kávy totiž dochádza k určitému procesu uvoľňovania vzduchu z kávy, ktorý je cez ventil vypustený mimo balenie, ale zabraňuje spätnému vstupu vzduchu do balenia. Okrem tohoto spôsobu balenia existujú ďalšie dva možné spôsoby balenia kávy – do ochrannej atmosféry a do tvrdého vákuovaného balenia. Podstata zabalenia kávy do ochrannej atmosféry, teda do klasických sáčikov, spočíva v tom, že voľný vzduch je v sáčiku v dobe balenia nahradený zmesou plynov proti oxidácii kávy, ktorá by znamenala jej znehodnotenie. Vákuové/tvrdé balenie, teda klasické "tehly" znamená, že káva je zabalená do obalov pri odčerpaní všetkého voľného vzduchu. To potom tvorí typickú tvrdosť obalov. Káva až do otvorenia nepríde do styku so vzduchom.

Pri príprave lahodnej kávy by sme mali myslieť aj na ďalšie dôležité faktory, ktoré jej chuť ovplyvňujú. Dokonale pripravená káva totiž závisí nielen od kávy, ale tiež od vody, spôsobu prípravy, ale aj nálady toho, kto kávu pripravuje. Káva sa zalieva horúcou vodou, ale nie vriacou vodou. Hotový nápoj môžeme dochutiť cukrom a mliekom, ktoré by sme však mali pred zmiešaním s kávou ohriať, aby sme čo najmenej narušili jej lahodnú chuť a nezameniteľnú arómu.

Text: -nb- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock