Presunúť na hlavný obsah

Vajce a my

Recepty

Jedna z prvých rozprávok, ku ktorým sa kedysi deti v knižnej forme dostávali, bola Ako išlo vajce na vandrovku.

To bolo v časoch, keď zo všetkých strán odborníci na výživu húdli - jedno vajce denne. A bolo to vtedy, keď si po mnohých slovenských dedinských dvoroch pyšne vykračovali živé kikiríkajúce budíky a kŕdle sliepok. A potom prišiel cholesterol. Ešte predtým Slovensko dočasne na dvadsať rokov okupovali bratské socialistické vojská a v tom smutnom auguste vznikla karikatúra s obesenou sliepkou a nápisom Radšej sa obesím, ako by som jedno vajce mala dať Rusom. A bolo po praženici.


Vajce sa však celkom zo slovenských kuchýň vyhnať nepodarilo. Ba naopak, v mnohých jedlách dodnes pevne sedí na tróne. Varia ho ostošesť. Jedna začínajúca kuchárka počas štúdií pribehla za kamarátkou s otázkou, ako dlho to vajce ešte musí variť, aby bolo mäkké. Už ho má v hrnci pol hodiny a je stále ako tvrdé y. Vajce sa prikotúľalo naspäť, vedátori zistili, že s tým cholesterolom to nie je až také zlé, ak žĺtky a bielky konzumujeme v rozumnom množstve. Tak si teda nerobte praženicu hneď z desiatich vajec! A dbajte na výber - osvedčené, najlepšie domáce z voľného chovu, so žĺtkami až takmer oranžovými. Vždy čerstvé, aby ste si neuhnali salmonelu, koťuhu! A skúste si uvariť niečo podľa tohto receptu. Vajíčkového, samozrejme.

Recept: Našľahaná omeleta s čerstvým špenátom a balkánskym syrom

Pre 4 osoby potrebujeme:
8 vajec
250 ml smotany
100 g balkánskeho syra
čerstvý špenát
4 lyžice oleja
soľ, mleté čierne korenie
jogurt
čerstvý cesnak

Postup:
Oddelíme bielka od žĺtkov. V mise vyšľaháme smotanu so žĺtkami a nastrúhaným syrom. Jemne osolíme a okoreníme. V druhej nádobe vyšľaháme pevný sneh z bielkov a vmiešame do masy. Cesto nalejeme na panvicu a na jemnom ohni z obidvoch strán pečieme. Pridáme čerstvý špenát.  Omeletu zrolujeme alebo prehneme na polovicu a polejeme jogurtovým dressingom.

Náš tip:
Omeletu môžeme obmieňať rôznymi druhmi náplní. Výborná je napríklad s dusenými hubami. Pripraviť si môžete aj sladkú omeletu plnenú ovocím.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu