Presunúť na hlavný obsah

Jesť zdravo neznamená sa týrať

Zdravie a relax

Jedlo a spoločné stolovanie by sa malo niesť v príjemne atmosfére, nie v duchu odriekania sa.

Rodinné oslavy sú príležitosti, kde sa stoly prehýbajú pod fantastickými a kalorickými jedlami, ale ľudia nejedia zdravo ani počas bežných dní. Jedlo síce ľudí spája, ale aj tak netreba zabúdať na zdravý prístup. Pri varení a nakladaní na tanier treba poznať mieru a neničiť si zdravie so zbytočne veľkým množstvom tuku, cukru a alkoholu.

Tuky
Poznáte to určite aj vy. Na obed si dáte vyprážaný syr a hranolky s tatarskou omáčkou. Viete síce, že je to nezdravé, ale neodoláte. Za obedom nechýba sladkosť a minimálne nejaká kola. Optimálny príje tuku u dospelého človeka je pritom len päťdesiat gramov na deň. Vyššie množstvo zaťažuje tráviacu sústavu. Vekom telo tuky znáša čoraz horšie, búri sa najmä žlčník a dokáže potrápiť bolestivými žlčníkovými záchvatmi. Skúste preto variť zdravšie, namiesto vyprážania jedla radšej duste, varte alebo pečte na minime tuku. Majonézu možno nahradiť bielym jogurtom a sladký zákusok si dajte v podobe ovocia. Vsaďte napríklad na jablká. Nielenže chutia, majú vitamíny, ale pre obsah vlákniny napomáhajú dobrému tráveniu.

Cukry
Veríte, že jeden zákusok predstavuje minimálne päť lyžičiek bieleho cukru? A tie by ste isto nezjedli len tak. Telo musí po takomto cukrovom šoku vyplavovať veľké množstvo inzulínu, ktorý cukor spracováva a to môže viesť pri dlhodobo takomto stravovaní k vyčerpaniu organizmu. A to môže podľa lekárskych výskumov viesť k tomu, že každý tretí príslušník najmladšej generácie bude trpieť cukrovkou. Biely cukor teda používajte, len keď je to ozaj nevyhnutné. Nie každé jedlo potrebuje toľko cukru ako uvádza recept.

Alkohol
Pohárik vína alebo miešaný drink občas nie je na škodu, ani zakázaný. Pri alkohole všsak najviac platí, že všetko s mierou. Ak si nedáte pozor, nielenže do seba lejete kalórie, ale sa aj opijete a znečistíte si organizmus. Prvé účinky alkoholu nalačno sa prejavujú už o desať minút, z tráviaceho ústrojenstva prechádza totiž priamo do krvi a odtiaľ do pečene, kde prebieha jeho odbúravanie. To trvá veľmi dlho a zaťažuje organizmus, veď napríklad päťdesiat gramov alkoholu, čo je asi jedno promile, pečeň odbúrava asi tak sedem, osem hodín. Pite preto vždy s mierou a najmä nemiešajte rôzne druhy alkoholu. Pamätajte si, že kvalita by mala vyhrať nad kvantitou.

Text: Zuzana Hlavačková pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK