Presunúť na hlavný obsah

Zdravé rastlinné tuky vedia zlepšiť stav srdca o pätinu

Zdravie a relax

Výmena nasýtených živočíšnych tukov v dennej strave za zdravšiu alternatívu dokáže znížiť riziko vzniku srdcových ochorení až o dvadsať percent.

Nová štúdia prispela k rastúcemu počtu dôkazov o prospešnosti nenasýtených tukov na ľudské zdravie. Takéto "zdravé tuky" je možné nájsť v rastlinných olejoch alebo rybách.

Vedci z Harvardovej lekárskej školy analyzovali osem predchádzajúcich štúdií, na ktorých sa spolu zúčastnilo až 13-tisíc ľudí. Odborníci však upozornili, že znížiť príjem nasýtených tukov z mäsa či masla je len jednou zo súčastí zdravej stravy. Všeobecne sa odporúča, aby dospelý človek prijal len 11 percent energetického príjmu z nasýtených tukov. Tie zvyšujú množstvo zlého cholesterolu v krvi, čo následne vedie k upchávaniu ciev a rastu rizika srdcového infarktu.

Podľa harvardskej analýzy zverejnenej v žurnále PLoS Medicine zvýšenie príjmu nenasýtených tukov o päť percent dokáže znížiť riziko srdcových chorôb až o desatinu. Zdravšiu diétu však treba držať aspoň štyri roky a vyhýbať sa červenému mäsu.

Dôležité podľa vedcov je najmä uvedomiť si, že mastné mäso sa nemá nahrádzať ďalšími nevhodnými produktmi, ako sú polotovary alebo rôzne sladkosti. Tie totiž takisto prispievajú k zhoršeniu stavu srdcovo-cievneho systému. "Naša analýza dospela k návrhu, že vhodnou alternatívou pre podporu zdravia je prechod od nasýtených tukov k polynenasýteným tukom," uviedol Dariush Mozaffarain, ktorý výskum viedol. Nedostatkom štúdie je však to, že nezohľadňuje výmenu živočíšnych tukov za mononenasýtené tuky, na ktoré je bohatý napríklad olivový a repkový olej. Zároveň sa štúdia nevenuje kombinácii rôznych druhov tukov s príjmom vlákniny či dostatočného množstva ovocia a zeleniny.

Text: Miroslav Vajs pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK