Chcete, aby vaše deti jedli zeleninu? Tak nech pripomína zeleninu!
Holandskí vedci majú radu pre všetkých rodičov, ktorí sa úporne snažia deti nakŕmiť zeleninou. Tvrdia, upravte ju nad parou alebo uvarte.
Výskumníci z univerzity vo Wageningene testovali dve bežne dostupné a konzumovateľné druhy zeleniny - karotku a fazuľové struky. Oba druhy zeleniny uvarili na šesť rozličných spôsobov, aby zistili, ktorý deti uprednostňujú a sú najochotnejšie konzumovať.
Karotku a struky rozmixovali, uvarili, naparili, opiekli, ugrilovali aj vypražili a následne všetkých šesť druhov upravenej zeleniny postupne podávali deťom vo veku 4 až 12 rokov. Spolu s nimi konzumovala zeleninu aj "kontrolná" skupina dospelých vo veku 18 až 25 rokov.
Vedci, ktorí tvrdia, že deti v mnohých krajinách jedia menej zeleniny ako je odborníkmi na výživu odporúčaná dávka, zistili, že deti uprednostňujú varenú alebo nad parou upravenú zeleninu. Tento výsledok pripísali faktu, že karotka aj fazuľové struky si práve pri týchto dvoch spôsoboch úpravy uchovávajú svoju pôvodnú chuť, farbu aj chrumkavosť. Deťom vraj zelenina nechutí najmä vtedy, pokiaľ je dochucovaná a jej konzistencia či farba sa mení.
"Obľubu zeleniny determinuje niekoľko faktorov. Medzi nimi je známy tvar zeleniny, štruktúra, ktoré je v ústach ľahko rozoznateľná a chuť, na ktorú sú deti zvyknuté z domu," stojí vo vyhlásení autorov štúdie.
Podľa nich by podobné výsledky mohli zavážiť pri opätovnom zvýšení prísunu zeleniny k deťom v školách. "Treba im ponúknuť jedlo pokiaľ možno najchrumkavejšie, s typickou zeleninovou chuťou a bez dochucovania omáčkami či úprav, ktoré likvidujú v zelenine farbu a robia z nej hnedú masu."
Text: REUTERS
Foto: SHUTTERSTOCK