Zdravá strava môže znížiť riziko rakoviny prsníka
Konzumácia väčšieho množstva zeleniny, celozrnných cereálií a obmedzenie konzumácie alkoholu môže u žien znížiť riziko rakoviny prsníka, uvádza najnovšia štúdia.
Myšlienka, že strava by mohla tieto čísla ovplyvniť, nie je ničím prevratná, no seriózne dôkazy o takomto spojení až doteraz chýbali. "Hoci sme predpokladali, že vzťah medzi stravou a rizikom vzniku rakoviny prsníka existuje, bolo náročné to dokázať," uviedla epidemiologička Michelle Holmes z Harvard Medical School, ktorá sa na štúdii nepodieľala.
Jednotlivé štúdie sú väčšinou príliš malé na to, aby odkryli nepatrné vzťahy. Ich kombinovanie však prináša lepšiu príležitosť na zistenie skutočných vplyvov stravy. Sarah Brennan z Queen's University Belfast v Severnom Írsku spojila výsledky osemnástich štúdií, ktorých sa zúčastnilo približne 400-tisíc ľudí.
Každá štúdia prispela k tomu, aby sa mohlo riziko rakoviny prsníka spojiť aspoň s jedným bežným stravovacím vzorcom, ako je nezdravá západná strava s množstvom červeného mäsa a upravenými cereáliami a zdravšia strava bohatá na ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky. Vedci sa zamerali aj na konzumáciu alkoholu.
U žien zo skupiny zdravšieho stravovania nachádzajúcich sa v rebríčku najvyššie , bolo riziko rakoviny prsníka o 11 percent nižšie než u žien z rovnakej skupiny, ktoré sa však stravovali menej zdravo. Zatiaľ čo u tých, ktoré konzumovali veľké množstvá vína, piva a alkoholu bolo riziko vyššie až o 21 percent. Prekvapujúcim faktom však bolo, že medzi ženami z kategórie nezdravého západného stravovania sa nezistil žiaden rozdiel.
Vedci nevedia presne povedať, ako môže zdravá strava znižovať riziko rakoviny prsníka. Spojitosť ochorenia s alkoholom je však všeobecne známa - hodnoty estrogénu sú u žien po menopauze vyššie, keď pijú alkohol. A vystavovanie sa estrogénu počas života ženy má spojitosť so vznikol ochorenia.
Text: SITA
Foto: SHUTTERSTOCK