Presunúť na hlavný obsah

Vyskúšajte recept na tri tradičné veľkonočné polievky

Recepty

Polievky, ktoré musia byť na Veľkonočné sviatky na stole.

Šmigrustovka - šibačková polievka

1 l vody
200 g údeného bôčika
200 g údeného chudého mäsa
4 nožičky klobásy
4 vajcia
0,5 l smotany
PL múky

Žĺtok, chren, korenie, trošku octu, pol feferónky, petržlenovú vňať, údené mäso a klobásy uvaríme, nakrájame na kocky, klobásy na kolieska a rozdelíme do tanierov. Ku každej porcii pridáme natvrdo uvarené a pokrájané vajce a porcie zalejeme pripravenou polievkou. Vývar z mäsa zahustíme smotanou, do ktorej sme pridali múku, prevaríme, zjemníme žĺtkom, pridáme chren a trošku okyslíme. Podávame s chlebom alebo slaným pečivom.

Babičkina veľkonočná polievka
270 ml kuracieho vývaru
olivový olej
3 veľké vajcia
4 PL mlieka
kl prášku do pečiva
soľ
čierne korenie
pol nastrúhanej cibule
strúčik cesnaku
3 PL nadrobno posekanej petržlenovej vňate
múka podľa potreby
3 natvrdo uvarené vajcia na ozdobu
petržlenová vňať na ozdobu

Najprv rozohrejeme dostatočné množstvo oleja na veľkej panvici tak, aby vymastil jej dno a strany. Našľaháme vajcia, prášok do pečiva a mlieko. Pridáme soľ, korenie, cesnak, cibuľu a petržlenovú vňať. Pridáme také množstvo múky, aby vznikla pomerne hustá, ale ešte tekutá kaša. Zmes nalejeme do panvice a smažíme ju niekoľko minút, potom ju prevrátime pomocou taniera a necháme smažiť z druhej strany. Vzniknutú placku nakrájame na štvorčeky s rozmermi 3 x 3 cm. Niekoľko štvorčekov placky vložíme do každého hlbokého taniera a zalejeme ich horúcim vývarom. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a nakrájanými vajíčkami.

Veľkonočná žihľavová polievka
150 g listov mladej žihľavy
1 l zeleninového vývaru
šalotka
PL oleja
75 g smotany
čerstvý žĺtok
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
nastrúhaný muškátový oriešok
vajce uvarené natvrdo

Mladé žihľavové listy umyjeme vlažnou vodou, necháme odkvapkať, potom ich najemno nasekáme a dusíme asi 3 minúty v 150 ml zeleninového vývaru. Olúpeme šalotku, nakrájame ju na malé kocky a podusíme na oleji. Potom ju pridáme k žihľave a prilejeme zvyšok vývaru. Všetko krátko v hrnci povaríme a odstavíme zo sporáka. Kyslú smotanu ušľaháme so žĺtkom a zašľaháme do odstavenej polievky. Polievku potom opatrne opäť na chvíľu zohrejeme, osolíme ju, okoreníme čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Natvrdo uvarené vajce olúpeme a nasekáme ho nahrubo, potom ním ozdobíme porcie polievky.

Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK