Jahňacie mäso vonia labužníkom
Na sviatky potešte rodinu jahňacinou! Vyskúšajte náš recept pre labužníkov.
Jahňacie mäso má jemné vlákna a charakteristickú vôňu. Na pečenie je ideálne stehno, obvykle sa na ňom ponecháva kosť alebo jej časť. Mäso pečené s kosťou má výraznejšiu chuť, pretože zostáva vcelku, nevysuší sa tak a je šťavnatejšie. Často sa pečie aj pliecko a kotlety či rebierka vcelku stočené do podoby korunky. Čas pečenia závisí od veľkosti a veku mäsa, pri mladom jahňacom s hmotnosťou dva kilogramy väčšinou stačí hodina. V obľube je aj dlhé pečenie pri nižšej teplote, keď sa mäso po úvodnom zapečení nechá v rúre aj niekoľko hodín pri teplote asi 90 °C. Je potom mimoriadne krehké a šťavnaté. K jahňaciemu sa veľmi hodí cesnak, majorán, citrusy, klinčeky a škorica.
Jahňacie kotlety
4 jahňacie kotlety (1 ks asi 100 g)
2 PL oleja
soľ
čierne korenie
40 g cesnakového masla
Kotlety potrieme olejom, položíme na rošt, podsunieme plech na odkvapkanie a pripravujeme pod rozohriatym grilom (pri 275 °C) alebo horúcim vzduchom (pri 220 °C), 5 minút z každej strany (vždy 3. alebo 4. úroveň odspodu), okoreníme soľou i korením a podávame s cesnakovým maslom.
Náš tip: Jahňacie mäso je zvláštnou labužníckou kategóriou, najmä z mláďatiek, ktoré sa živia ešte len materským mliekom.
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK