Bryndza vynikne v jarných jedlách
Bryndza je znovuobjavenou tajnou prísadou pri prípravách jarného menu.
S trochou fantázie sa z bryndze dajú vytvoriť zaujímavé jedlá, ktoré zaujmú aj náročných gurmánov. Dokazuje to séria receptov kuchára Mira Kubečku. Jeho príjemné pochúťky zvládnu pripraviť aj úplní začiatočníci.
Recept: Teľacie fašírky s rozmarínom
Pre 4 osoby potrebujeme:
250 g mletého teľacieho mäsa
3 PL zmesi posekaných byliniek (saturejka, tymian, rozmarín)
soľ, korenie
1 vajíčko
3 PL strúhanky
pol strúčika pretlačeného cesnaku
2-3 hrušky
40 g liptovskej bryndze
petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
Z mäsa, byliniek, soli, korenia, strúhanky, cesnaku a vajíčka vypracujeme zmes, ktorú na doske rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm. Z nej vykrajujeme 5 cm kolieska, ktoré potom vyprážame v oleji. Hrušky pokrájame na tenké plátky s hrúbkou 2 mm. Z plátkov formičkou vykrojíme kolieska o niečo menšie ako vypražené fašírky. Na vychladnuté fašírky ukladáme koliesko hrušky a prikryjeme druhým kolieskom z bryndze. Môžeme dozdobiť petržlenovou vňaťou.
Náš tip:
Bryndza je moderný syr so špecifickou chuťou a jemne pikantnou arómou, ktorá si zaslúži viac ako pár tradičných jedál. Vynikajúca je v kombinácii s bylinkami či ovocím.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Miro Kubečka, kuchár a food stylista
Foto: Kubečka&Manina