Čokoláda povolená! Veľkonočné vajíčka robia dobre srdcu
Veľkonočné vajíčka prospievajú srdcu.
S týmto tvrdením prišla nemecká lekárska štúdia, z ktorej cituje agentúra AFP. Podľa výsledkov štúdie trochu čokolády denne, najlepšie tmavej, prispieva k zníženiu krvného tlaku a k obmedzeniu rizika srdcových chorôb. Štúdiu zverejnilo aj odborné periodikum European Heart Journal.
Autori štúdie asi desať rokov sledovali 19.357 ľudí vo veku od 35 do 65 rokov. Pri skupine, ktorá jedla najviac čokolády (v priemere 7,5 gramu denne), zistili nižší krvný tlak a o 39 percent menšie riziko srdcovej alebo mozgovej mŕtvice než u skupiny, ktorá ju jedla najmenej (v priemere 1,7 gramu denne).
Z podskupiny tvorenej 1568 ľuďmi až 57 percent uviedlo, že je mliečnu čokoládu, 24 percent dávalo prednosť tmavej. Podľa doterajších znalostí, ktoré vedci chcú ďalej prehlbovať, prinášajú cievam blahodárne účinky najmä flavonoidy obsaihnuté v kakau, ktorého obsahuje viac tmavá čokoláda.
Skôr než sa vrhnete na veľkonočné vajíčka alebo čokoládu vôbec, je však dobré vedieť, že stogramová tabuľka tmavej čokolády obsahuje v priemere 500 kalórií.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK