Prečo je špenát zdravý?
Ako deti ste ho nemohli ani cítiť. Keď ho mali variť v školskej jedálni, rodičom ste tvrdili, že ho zaručene zjete. Pravdou bolo, že ďalším jedlom po raňajkách bola večera.
Ešte i dnes (a to ste už pekných pár rokov nevkročili do školskej jedálne) niektorí z vás doma špenát nevaria. A čo tak zabudnúť na staré časy a dopriať si ho aspoň jeden deň v roku, na zelený štvrtok?
Nasledujte Pepka námorníka. Prečo?
- lebo špenát pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi
- má len 22 kalórií na 100 gramov
- pomáha zachovať orlí zrak
- obsahuje vitamíny C, A, E, K, B1, B6, B2, niacín (vitamín PP) a kyselinu listovú -dôležitú najmä v tehotenstve
- napomáha lepšej imunite organizmu
- je výborný antioxidant
- pomáha pri zlom trávení, problémoch so žalúdkom alebo črevami
- zabraňuje vzniku karcinogénnych ochorení
- nachádza sa v ňom i dostatok železa, horčíku a mangánu
Pozor! Ak chcete jesť špenát pripravený skôr, nikdy ho nezohrievajte v mikrovlnke, iba ho mierne prihrejte na sporáku.
Špenát trochu inak:
Možno ste zvyknutí na špenát so zemiakmi a vajíčkom, prípadne špenátovú polievku. Vyskúšajte však špenátové halušky so syrovo- šampiňónovou omáčkou.
Potrebujete:
250g špenátového pretlaku
100 ml mlieka
1 vajce
150g hladkej múky
cesnak
tavený syr
šampiňóny
soľ
Postup:
Špenátový pretlak rozmrazíme, vytlačíme z neho prebytočnú šťavu, pridáme mlieko, múku, vajce, cesnak a soľ. Vypracujeme cesto, z ktorého robíme halušky. Uvarené ich prepláchneme vodou a premiešame s maslom. Na oleji opražíme cibuľku a pridáme šampiňóny. Nakoniec primiešame tavený syr s mliekom.
Text: Katarína Mrázová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK