Zdravé jedlo posunie ručičku na váhe dolu
V prvých jarných dňoch mnoho ľudí intenzívne rozmýšľa nad tým, ako sa pred plavkovou sezónou zbaviť nadbytočných kilogramov.
Spôsobov, ako schudnúť, je veľa, staviť treba najmä na pohyb a zdravé stravovanie. V takom prípade nemusíte ani hladovať, ani sa každý deň potiť pri cvičení, kilá pôjdu dolu samy.
V boji s nadbytočnými kilogramami používa každý človek svoje osvedčené triky. Čitatelia Magazínu Pravdy poslali v rámci súťaže svoje osvedčené recepty, ktoré pri chudnutí používajú. Vyberáme najzaujímavejšie z nich.
Mrkvový šalát
Suroviny: 3 mrkvy, jeden mladý kaleráb, lístky bazalky a oregana, dve lyžičky olivového oleja, štipku morskej soli, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Príprava: očistenú mrkvu a kaleráb nastrúhajte a premiešajte s ostatnými surovinami. Jedzte ako prílohu k mäsu alebo ako samostatné jedlo s celozrnným pečivom.
Miroslava Labská, Vranov nad Topľou
Cukinový nákyp
Suroviny: dve cukiny, dve paradajky, dve vajcia, jeden biely jogurt, strúčik cesnaku, soľ, strúhaný parmezán, olivový olej. Príprava: Očistené a nakrájané cukiny poduste na oleji. Poukladajte do zapekacej misky a preložte vrstvou na plátky nakrájaných paradajok. Vrstvy striedajte. Vajcia pomiešajte s jogurtom a ochuťte rozdrveným cesnakom a soľou. Nalejte na zeleninu, posypte syrom a zapekajte asi tridsať minút.
Marcela Pašinská, Komárno
Obložený chlebík
Suroviny: celozrnný chlieb, maslo, cibuľka, paradajky, údený losos. Príprava: chlieb natrite maslom, položte naň plátok lososa a ozdobte cibuľkou a paradajkami. Chlebík funguje na princípe delenej stravy, použité suroviny sa smú navzájom kombinovať a pri diéte osvedčene zaberá.
Martina Uhráková, Zvolen
Ovocná kaša
Suroviny: 3 kašovité jablká, jeden menší banán, štipka škorice, jeden biely jogurt, 100-percentná nesladená jablková šťava podľa potreby. Príprava: jablká očistite, nakrájajte na kúsky a varte v troche vody spolu so škoricou asi desať minút. Jablká sceďte, zalejte jogurtom, pridajte banán a vymiešajte na kašu. Podľa potreby rozrieďte trochou jablkovej šťavy.
Eva Sedláková, Bratislava
Text: Zuzana Hlavačková pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK