Presunúť na hlavný obsah

Sladká maškrta, ktorá chutí na Veľkú noc aj po nej

Recepty

Vyskúšajte Valašské koláče.

Na 2 koláče s priemerom 26 cm:

1 balíček Pomocníka na kysnuté cesto expres Dr. Oetker
300 g hladkej múky
25 g cukru
pol KL soli
150 ml vody
40 ml oleja
1 vajce
Na náplň:
500 g mäkkého tvarohu
50 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vajce
250 g hotovej makovej náplne
220 g ríbezľového lekváru
2 PL rumu
Na potretie a ozdobenie:
1 vajce
olúpané mandle

Na prípravu cesta zmiešame Pomocníka na prípravu kysnutého cesta Expres s múkou, cukrom, soľou, vodou, olejom a vajcom. Elektrickým ručným šľahačom s hákmi na miesenie alebo ručne vareškou vypracujeme hladké cesto. Na prípravu tvarohovej náplne zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, vajce a ručne vymiešame do hladka. Ak sa nám zdá náplň príliš tuhá, pridáme trochu mlieka. Na pomúčenej doske cesto okamžite rozdelíme na dva diely a z každého na plechu vytvarujeme koláč. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom. Pomocou cukrárskeho vrecka koláče naplníme tvarohovou a makovou náplňou a lekvárom zmiešaným s rumom. Ozdobíme olúpanými mandľami. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme (v elektrickej rúre na 180 °C, v teplovzdušnej na 160 °C, v plynovej rúre stupeň 3).

Náš tip:
Mandle najskôr olúpeme ponorením na niekoľko minút do vriacej vody, kde ich sparíme. Vodu zlejeme, mandle ľahko olúpeme a osušíme. Ak ich chceme olúpané uchovať dlhší čas, osušíme ich v mierne vyhriatej rúre, ale nepražíme ich.

Text: kse pre Pravdu
Foto: Dr. Oetker